Још један антисрпски филм у продукцији државне телевизије – Добра жена

0

Ауторски филм Мирјане Карановић, познате по својим антиратним ставовима у којима најчешће српску страну оптужује као кривца, у продукцији Радио Телевизије Војводине је прошле године угледао светлост дана.

Од филма је направљена истоимена серија чију је прву епизоду РТВ емитовао 07.10.2017. Укратко садржај филма говори о традиционалној српској жени која сазнаје за злочине са ратишта свога мужа. Видео касета коју налази у кући садржи снимке егзекуције цивила.

Моралну дилему Милена(коју глуми Карановићка), која након сазнања да јој је муж српски ратни злочинац покушава да остави мужа „решава“ некаквом извитопереном побожношћу.

Филм сем те антисрпске „катарзичне“ ноте, сам по себи нема некакав нарочит садржај, крајње је безидејан. Критика је углавном дочекана на нож као националистичка.

О мотивима за овај ауторски филм Мирјана Карановић у изјави за Радио Сарајево каже следеће:

 – Злочин се недвосмислено догодио, постоје докази. Чак и ако се то у Србији пориче, умањује број убијених, ово се није могло негирати. Схватила сам да је наш однос према томе одсечен од сваке емпатије, саосећања.

 – Особе попут Милене су својим несупротстављањем, ћутањем и прихватањем свега што се дешавало деведесетих, не постављањем никаквих питања, не стављањем било чега у сумњу, заправо, омогућиле да тај режим и да је то у реду. Њен муж мисли да је све у реду јер је она дала легитимитет и чинила да изгледа као да је у реду. Мислим да је она одговорна. Хтела сам да кажем да постоји одговорност људи који нису чинили злочине али су се претварали да их није било.

Screenshot_8

Наметање кривице и катарзе Србима за ратове 90-их година није ништа ново у Србији. Није ново ни да за такве „филмске пројекте“ паре стижу управо из српских институција.

Било би заиста ново да се направи један објективан филм о ратовима 90-их у коме Срби не би били приказани по холивудском клишеу као једини зли момци.

Ово је заправо само још један антисрпски филм, којим су наши уметници продали душу ђаволу за новац, а све то потпомогла државна телевизија РТВ.

103982_18-mirjana-karanovic01_iff

О изразито антисрпским ставовима Мирјане Карановић која се залаже за признање независног Косова, по којој су само Срби кривци за ратове 90-их, и која је радо виђен гост у Сарајеву, излишно је причати.

 

Патриот

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*