Јосиповић: Зар се и на вашим стадионима не вичу поруке блиске четништву

0

„Немојте пасти у замку да видите само грехе једне, не и друге, своје стране. То неће донети ништа добра Србији, као што једностраност и негирање неоусташтва не носи ништо добро Хрватској“, рекао је бивши председник Хрватске

„Нису све власти имале исти однос према усташкој заоставштини. То утврдити, било би неправедно. У време Рачанове владе, касније влада Санадера, Kосорове и Милановића, било је ексцеса, било је усташофила, али не и овог нивоа историјског ревизионизма. Данас усташтво и четништво заузимају све више јавног простора и угрожавају европски, антифашистички карактер наших држава“, каже Иво Јосиповић, бивши председник Хрватске у разговору за Блиц.

Позив председника Александра Вучића на унутрашњи дијалог је, како каже, мудар и за Србију и Србе користан политички потез, а улазак Срба у косовску владу види као знак политичке зрелости. На питање може ли поздрав да остане у друштву антифашистичких земаља из Другог светског рата бивши председник Хрватске каже да премештање плоче из Јасеновца у Новску каже није решење.

„Усташким знацима није место ни на једном педљу хрватске земље, посебно не тамо где вређа успомену на жртве усташа. Плоча с именима погинулих бранилаца има место било где у Хрватској, али не и усташки знаци. Ово не може бити лоше у Јасеновцу, добро у Новској или другде. Њега напросто треба уклонити“, каже Јосиповић за Блиц. За владу која је оптужена да жмури над историјским ревизионизмом каже да има подршку водеће српске странке у Хрватској.

„Господин Пуповац из друштво из СДСС пригодно заговарају антифашизам, против су усташких симбола, али свесрдно подржавају власт која толерише усташке знакове“, објаснио је бивши председник Хрватске и додао да је Милорад Пуповац врло важна фигура хрватске политичке сцене.

„Направио је пуно добра у послератним временима. Али сматрам, већ друже време да води политику која не доноси праву корист српској заједници у Хрватској као целини. Фама да је његов останак у Влади судбинско питање Срба је потпуно нетачна. Та власт, у којој он као брани права Срба толерише усташтво, о ћириличним плочама у Вуковару се више и не говори, многа су питања везана за повратак још нерешена, не поштује се Уставни закон. Подсетићу, у једном је тренутку његов пакт с правим усташофилима, Хасанбеговићем и друштвом, сачувао ову владу. Многе Пуповчеве говоре бих потписао“, рекао је Јосиповић о представнику Срба у Хрватској. Оцењује да би се Пуповац за права Срба боље борио да с речи пређе на дела.

„Сматрам да је увредио и Србе и Хрвате кад је лаконски рекао ону славну ‘нисам ја Шеста личка’ на идеју да условљава опстанак Владе напуштањем политике девастације симбола антифашизма, укључивши и уклањање Титовог трга. Овако, испада да се мање бори за интересе српске заједнице у Хрватској, више за уски, интересно профилисани круг у и око СДСС. Левица је у Хрватској данас слаба. Лако може доћи тренутак кад СДСС и Пуповац више неће требати десничарима. Будите сигурни, без пуно размишљања ће га откачити из власти“. Јосиповић пита и зар рехабилитација Драже Михаиловића, Kалабића и Недића ништа не значи.

„Зар се на вашим стадионима, ево као недавно на Партизановом не узвикују слогани и поруке шовинистичког карактера, вичу поруке блиске четништву? Немојте пасти у замку да видите само грехе једне, не и друге, своје стране. То неће донети ништа добра Србији, као што једностраност и негирање неоусташтва не носи ништо добро Хрватској“, рекао је бивши председник Хрватске. За односе Београда и Загреба каже да је већ пар година на делу погоршање односа и да су за то одговорне обе стране.

„Побољшање тек треба да уследи, желим га, надам му се. Има оних који га не желе, који би на граници подигли Kинески зид. Али, то није већина. Већина наших грађана жели добре односе и трајан мир. Волео бих да сусрет на председничком нивоу донесе промену у наше озбиљно нарушене односе“. За оружје каже да је за њега лоша тема, али да не може да се занемари.

„Што боље и интензивније сарађујемо, мање ћемо мислити о наоружању. Хрватска председница легитимно жели да разговара о војном ангажману једне велесиле у нашем суседсту. Надам се да ће се у разговорима потврдити да сарадња Русије и Србије није усмерена против Хрватске“, закључио је Јосиповић.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*