Јована Глигоријевић за ТВ Н1: Само фали Карић, па да буде к`о некад!

Гост "Новог дана" ТВ Н1 је новинарка недељника “Време” Јована Глигоријевић.

0

Механизам претњи новинарима иде тако да се прво нађете на насловној страни прорежимског таблоида, затим вас напада дивизија ботова на друштвеним мрежама а онда се у тако креираној ситуацију појави неко ко вам упути претње смрћу, каже новинарка недељника “Време” Јована Глигоријевић.pretnjaГостујући у Новом дану, она је истакла да је управо о томе за нови број Времена писао Слободан Георгиев, коме су недавно упућене претње смрћу. Истиче да је управо он, уз Бранка Чечена и Стевана Дојчиновића, на својој кожи осетио како изгледа бити жртва прогона. Додаје да је Георгиев тачно описао механизам: прво насловна у прорежимским таблоидима, затим напади бот дивизија а онда се нађе неко, ко нема везе с тим али у ситуацију која је креирана износи претње смрћу.

Јована Глигоријевић наглашава да критика прелази у претњу када неко директно или имплицитно тврди да ће вам нешто урадити. “Ја увреде и различите квалификације не доживљавам као претње али кад каже ‘требало би те…’ или ‘одробијаћу те’ то су већ претње..”, каже она.xxo8b5mКоментаришући присуство ботова на друштвеним мрежама, она каже да су то присталице странки које организовано таргетирају једну особа.

Према њеним речима, поред “СНС дивизије ботова” и покрет „Доста је било“ има организоване присталице, не толико као СНС, али агресија је изузетно приметна, та хајка и обрушавање на новинара који је нешто објавио или корисника Твитера који је нешто рекао. „Врло су осетљиви на критику и то је необично“, наводи она..

Она кажа и да не верује да су ботови покрета Доста је било организовани до партије већ се спонтано удруже. Али у случају СНС-а, они раде по правилима, недавно је процурела порука шефа њиховог интернет тима да се уозбиље, подсећа Јована Глигоријевић.

„Вучић показује симптоме антибалканског разисма“

У тексту “Зашто Вучићу не ваља народ?” објављеном у новом броју Времена, Јована Глигоријевић је навела да ако постоји тачка која спаја некадашњег младог секретара СРС-а и овог данашњег проевропског и пронордијског премијера то је презир међу грађанима.vucic_aleksandar-main-epa_3“Моја теза у том тексту је јача а то је да Вучић показује симптоме антибалканског разисма. Кад тврдите да је једна групација људи боља од других то се зове расизам“.

Он инсистира на скандинаваској радној етици коју би ми требало да имамо међутим, ја не верујем да људи с овог поднебља немају радну етику. Имате гомилу непријављених раднике, продавце на улице принуђене да се баве сивом економијом.

„То су људи који се јако пуно муче да би обезбедили средства за егзистенцију и ти људи страховито много раде. За то што су у сивој зони, крив је систем а не они”.

На питање шта је то што Вучића разликује од претходника који су критиковали народ када је реч о спремности за прихватање реформи, Јована Глигоријевић каже да су сви увек провлачили да треба да се прилагодимо, променимо начин размишљања ..

“Ја се не сећам политичара који је толико често, тако много инсистирао буквално, викао на људе да су нерадници, лењи и склони корупцији”, наводи она додајући да је то Вучић чак и написао у више ауторских текстова.

Случај Богољуба Карића показује стање судства

Коментаришући данашњу насловну страну Курира који пише о томе да су судски поступци против Богољуба Карића обустављени, Јована Глигоријевић каже да то говори о ефикасности судства јер је поступак обустављен због застарелости.Додаје да српско правосуђе покушава да уведе суђење у разумном року али да им то, очигледно, не иде. „Судски процес против Карића почео је када се он политички ангажовао, а исто тако је окончан кад се део његове породице ангажовао и приближио садашњој власти“, истиче она.

На питање да ли очекује да се Карић врати у земљу сада, новинарка Времена каже да српска политичка сцена већ изгледа гротескно након повратка лидера радикала Војислава Шешеља у парламент. „Само фали Карић да буде ‘као некад’. А то ‘некад’ је горе него ово сад“.

Референдум у РС „утешна награда“ Додику

Повом референдума у републици Српској, Јована Глигоријевић наводи да је атмосфера у региону све загрејанија пред сам референдум.

„Суштински, осим нарушавања стабилности у региону не видим другу поенту референдума. Додик на пажњи коју добија треба да захвали троглавом председништву БиХ које је тактички погресило и подигло халабуку око свег“ каже она.milorad_dodik_reuters_mainТакође, додаје и да је овај референдум „утешна награда“ председнику Републике Српске Милораду Додику који није успео да организује референдум о независности.

Н1/Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*