Јованка Матић: Јавни сервиси не испуњавају улогу у информисању грађана

  0

  Централним информативним емисијама јавних сервиса у Србији у првој половини године доминирале су политичке теме и представници извршне власти, а Радио-телевизија Србије је некритички и пасивно извештавала о активностима премијера Александра Вучића, речено је данас на представљању резултата мониторинга рада јавних сервиса.

  – Јавни сервис није испунио своју улогу. Он није омогућио размену мишљења између представника власти и грађана. Није било довољне разноврсности субјеката са становишта њихових социјалних позиција и улога и није се могао обезбедити плурализам мишљења, а грађани су веома неадекватно заступљени – рекла је Јованка Матић из Института друштвених наука.

  Она је рекла да су у првој половини ове године, за разлику од ранијих година када је прва тема била економија, дневницима Радио-телевизије Србије (РТС) и Радио-телевизије Војводине (РТВ) доминирале политичке теме са уделом од 21 одсто у прилозима.

  Поред предизборне кампање, најзаступљеније су биле активности председника Србије Томислава Николића и посебно активности премијера Србије Александра Вучића, рекла је Матићева.

  – У третману председника Владе, РТС се није показао као јавни сервис. Он је овде исказао један стари удворички начин понашања државне телевизије – рекла је Матићева и додала да се РТС понашао „као типични глас државе који је на потпуно некритичан начин и пасивно“ покривао активности премијера.

  Матићева је рекла да су прилози о активностима премијера били знатно дужи од стандардних и навела да је у 24 анализирана дневника РТС-а седам прилога о активностима премијера било дуже од пет минута, да је најдужи био 6,30 минута, а да прилози у просеку трају минут и 24 секуди.

  Некритички према власти

  Она је рекла да се извештавање о активностима премијера сводило на преношење његових говора и оценила да је Дневник РТС-а омогућио Вучићу да државни макетинг користи за промоцију партије на власти и своје владе.

  „Некритички однос према властима током предизборне кампање је традицоналан однос још из времена када смо имали државну телевизију и ми за 25 година политчког плурализма нисмо успели да нађемо начин да се то онемогући“, рекла је Јованка Матић.

  Матићева је одбацила као апсолутно нетачан став Регулаторног тела за електронске медије да је немогуће спречити да државни функционери користе јавне наступе за промоцију партије и оценила да у РЕМ-у нема воље а да други политички актери немају снаге да се то реши.

  У извештавању РТВ национални ниво је имао приоиритет, али се више на аналитчки начин извештавало о изборима, док је покрајинска влада добила на публицитету после избора, рекла је она.

  Она је рекла да је на оснвоу анализе 120 информативних емсија са 2.237 прилога радио и ТВ станица јавних сервиса утврђено да су од 17 група тема доминирале четири са уделом од 50 до 60 одсто у програму и да су то домаћа политика, економија, спорт и догађаји у свету.

  Матићева је рекла да су се медији у првој половини године мање бавили Kосовом и борбом против криминала и корупције, да су у централним информативним емисијама занемаривана интересовања грађана попут социјалних питања, здравства или сиромаштва, а да су грађани били саговорници о мање важним темама, попут прославе празника.

  Kао проблем је издвојила и то што су у прилозима говорила мање од два субјекта у просеку, односно 1,6 субјеката, као и да су доминирали представници државних органа и политичких партија и страни субјекти, чији је укупан удео 50 до 60 одсто.

  Професор Факултета политичких наука Раде Вељановски је указао на проблем заступљености програма на мањинским језицима и извештавања о активностима различитих верских заједница, као и на нерешавање питања финансирања јавних сервиса.

  Дубравка Валић Недељковић из Новосадске новинарске школе навела је да је у мониторингу рада јавних сервиса у првих шест месеци ове године учествовало 18 монитора и да је прегледано око 2.000 сати програма.

  Она је рекла да јавни севиси у великој мери остварују улогу прописану законом у другим сегментима свог рада, када је реч о разноврсности програмске продукције, широком распону садржаја и форми и афирмацији цивилизацијских вредности.

   

   

  Бета

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *