Јовановић: Ко мисли да без Српске листе не би било већине на Косову, вара се

0

Председник Либерално демократске странке Чедомир Јовановић изјавио је да је погрешно мислити да Албанци не би формирали Владу Косова без Српске листе, јер би они то урадили у интересу стварања својих институција.
Он је рекао да Срби изабрали лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја за председника Владе Косова, већ да су за њега гласала албанска страна, а да је до Срба било да „нађу снагу“ да са њим сарађују и тако створе безбедност за своју заједицу.

– Ако неко мисли да без Српске листе не би било већине, вара се, јер би формирање Влада за Албанце значило подршка институцијама које се стварају од 2008. године. Њима (Албанцима) је на првом месту интерес њихове заједнице, а не партијски интерес. Срби морају бити део решења – рекао је Јовановић на конференцији за новинаре.

Он је додао и да му „не пада на памет“ да осуђује Србе што учествују у раду институција Косова.

Јанковићеви принципи нису демократски

Јовановић, упитан о 11 принципа за сарадњу опозиције које је изнео лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић, рекао је да у њима види превише алибија и изговора за наступ који планира – да на локалне изборе изађе сам или са партијама које ће постати део покрета, да у њима има „превише аутодеструкције“, као и да ти принципи нису демократски.
Он је рекао да ће разговарати са свима онима који могу да помогну у решавању бројних проблема које има Србија и да је питање ко ће решити проблеме у Србији ако актери који живе у њој не разговарају о својим проблемима.

– Од САД се тражи да разговара са Северном Корејом, а од мене се тражи да не разговарам са (Александром) Вучићем, јер Јанковић није добио трећи мандат омбудсмана, јер се коло среће окреће, па је Тадић правио Српску напредну странку, а сада спроводе политику без њега. Јеремићу је Вучић био добар док се није оклизнуо у Уједињеним нацијама и сетио се да постоје избори у Србији. У мом свету нема места за тако нешто – рекао је Јовановић.

Јовановић је рекао да је против тога да Влада Србије да гаранције за лечење хашког оптуженика Ратка Младића у Србији, јер је, како је навео, „жртвовао милионе људи, скривајући се по подрумима, због свог кукавичлука да се понаша као поштен генерал“.

Он је додао да је Младић средство манипулације којим се српски национализам одржава у животу.

– Српска влада даје гаранције Младићу што значи да је национализам толико јак да Влада не жели да се конфронтира, а он је један од симбола национализма – рекао је Јовановић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*