Јовановић: Референдум у Српској је на штету свима!

0

Председник Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић оценио је данас да најављени референдум о Дану Републике Српске није одговор на проблеме у Босни и Херцеговини, већ да ће их само повећати.

– Најављени референдум штети свима. Штети и Србима у Бањалуци, и Бошњацима у Сарајеву, и Хрватима који живе у Босни и Херцеговини. Он, такође, штети и Србији, која је потписник Дејтонског споразума и мора бити један од чувара мира на просторима бивше Југославије. Он буди старе ране, и само компликује већ довољно тешке односе у региону – навео је Јовановић за сарајевски „Дневни аваз“.

Лидер ЛДП је оценио и да председник РС Милорад Додик ниједног тренутка не мисли на шири друштвени и државни контекст, већ да све посматра кроз своје себичне изборне интересе.

– Иза тог референдума стоји бањалучки и сарајевски национализам и његово одржавање је искључиво у корист сукоба, а никако мира – додао је он.

Јовановић је казао и да одржавање референдума додатно „подгрева балкански лонац који већ дуго ври“.

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик поновио је пре два дана да ће референдум о Дану Републике Српске бити одржан 25. септембра.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*