Јурич и тзв. Хрватска православна црква припремају проусташки перформанс на Бадњи дан

Новинар Марко Јурич, који је недавно добио отказ на локалној ТВ З1 због коришћења усташког поздрава "за дом спремни" у програму, организује проусташки перформанс на Бадњи дан у Загребу, што се међу Србима у Хрватској доживљава као претња и застрашивање.

0

Тзв. Хрватска православна црква и Пројект Велебит организују јавни обред ‘Велико посвећивање воде поводом празника Богојављање’, односно Света три краља, на Цвјетном тргу у Загребу.

Обред ће се, како су најавили, одржати у трговачком центру ‘Центар Цвјетни’ у његовом приземљу, пренела је регионална Н1 ТВ.

Председник СНВ-а и заступник у Сабору Милорад Пуповац је овај потез оценио као „провокацију и претњу“.

„Постоје два таква удружења у Хрватској, које промовишу наопаку политику Хрватске православне цркве, која призива зло. То желе да раде сутра на православни Бадњи дан у непосредној близини храма Преображења Господњега у Загребу. Ми разумемо то као застрашивање, као покушај ометања и неку врсту претње“, рекао је Пуповац на пријему поводом православног Божића.

Пуповац је за регионалну Н1 ТВ рекао да се нада да ће надлежни органи у складу с позивитним прописима учинити све да верници који буду долазили на Бадњак и на Божић у ту цркву без провокација и без покушаја ширења страха прославити рођење Христово“.

На питање ради ли се о маргиналној или забрињавајућој појави, Пуповац је рекао да нажалост, таквих тзв. маргиналних група које се пробијају у јавност има све више.

„Те врсте екстремизма и оживљавања поражених политика из Другог светског рата – у овом случају усташке политике – има превише. Нема никакве сумње да су оне маргиналне колико им се посвећује пажња. Ако нема осуде, онда нема никакве сумње да то није маргинална ствар“, сматра Пуповац.

Н1, међутим, као занимљивост наводи да су у поменутом трговачком центру за Балкан Инсајт утврдили да никакав обред ове врсте није заказан нити најављен у њиховим просторијама.

Иначе, Хрватска православна црква не постоји, а реч је о идеји коју је у дело спровео Анте Павелић, усташки вођа, у доба квислиншке творевине НДХ, и то након година насилног покрштавања православаца.

Они, пак, тврде да идеја ХПЦ није настала у доба Независне Државе Хрватске, него своје почетке бележи у 19 веку.

Ово је уједно и први јавни обред Хрватске православне цркве у центру Загребу након 72 године, наводи Н1ТВ.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*