Јутарњи лист: Хрватска војска је прoпала!

0

Недавно је у Хрватску стигло свих 16 борбених хеликоптера типа „Kајова“, а крајем године председница РХ најавила је и могућу набавку западних хеликоптера „Црни јастреб“ и изјаснила за набавку нових борбених авиона.

Министар одбране Дамир Kрстичевић је пак почетком прошле недеље рекао да нове ловце Хрватска напросто мора да има. Модернизација Војске Србије је узела маха могућим увођењем до 22 МиГ-а 29.

Но, већ спроведене и најављене модернизације неће саме по себи поправити спремност ОС РХ јер су суочене са дубоким и системским проблемима на пољу људског потенцијала и планирања. Упркос 15-годишњој мантри о човеку као највећој вредности Хрватске војске, у хрватског војника се можда и најмање улагало, а тај тренд довео је до сада већ критичног мањка летачког и техничког особља у хрватском ратном ваздухопловству.

Интерес за позив војног пилота опада већ годинама. У протекле четири године се на селекцију за војне пилоте јавило укупно 275 кадета. Од нараштаја 2010./2011. у систем је ушао само 41 кадет и кадеткиња. Ни седам по нараштају. Са таквим приливом хрватска војска нема чему да се нада.

Систем је парализован недостатком визије и планирања, па се будућим војним пилотима не може представити јасна линија напретка каријере. Хрватима недостаје толико пилота да сви официри који испуњавају лекарске услове могу да се јаве за прелазак на пилотску обуку.

 

 

 

 

 

Јутарњи лист

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*