Јутарњи лист: Загреб у Вучићу види новог савезника

0

На питање мисли ли заиста да би Вучић могао да помогне у тражењу дуготрајног решења ситуације у БиХ, Јутарњи је добио „потврдан одговор и прилично исцрпну анализу“.

„У политичком врху Хрватске размишља се о великој, и сасвим сигурно неочекиваној новости кад је реч о тражењу савезника у политици према Босни и Херцеговини. Постоје размишљања, наиме, да би српски премијер Александар Вучић могао да одигра важну улогу у процесу проналажења решења које би осигурало два основна циља власти у Загребу, а то су отварање европске перспективе за БиХ и обезбеђивање равноправности сва три конститутивна народа“, пише загребачки Јутарњи лист позивајући се на извор који је „већ месецима снажно ангажована у односима између Хрватске и БиХ“.

На питање мисли ли заиста да би Вучић могао да помогне у тражењу дуготрајног решења ситуације у БиХ, Јутарњи је добио „потврдан одговор и прилично исцрпну анализу“.

„Закључујемо да се не ради о издвојеном размишљању, него озбиљно припреманој идеји. Но, непознато је јесу ли о томе већ предузети контакти с Београдом или тек требају да буду“, пише Јутарњи.

„Хрватска жели БиХ као суверену државу с три равноправна народа. Рекли смо без фиге у џепу, да ћемо таквој БиХ помоћи у приближавању у ЕУ и НАТО-у, међу осталим јер је интерес Хрватске да има стабилну државу с којом имамо дугачку границу. Али већ прилично дуго у БиХ се смањују права хрватског народа, други бирају представника Хрвата у Председништву и сведочимо тренду који није прихватљив. Због тога је Хрватска, после 15 или 16 година, одлучила да водити озбиљну и системску политику према БиХ, што некима не одговара“, испричао је извор Јутарњег.

Министар спољних послова Хрватске Давор Иво Стиер ових је дана изјавио да се хрватске власти консултирају са НАТО и ЕУ око оптужница против бивших припадника ХВО-а, које постају предмет спора ове државе са властима у Сарајеву.

Саговорник Јутарњег каже да очекује и пуно већу ангажованост САД после формирања председничке администрације – али и Србије. Према његовом мишљењу, за разлику од Милорада Додика, лидера Републике Српске, Александар Вучић није заинтересован за поделу БиХ.

„Вучић је свестан да међународна заједница не допушта поделу БиХ, а и када би дозволила, Додик би се брзо претворио у проблем јер би стекао статус ујединитеља српских територија. Немојте заборавити да је Србија потписница Дејтонског споразума, што значи да има право и обавезу да придоноси миру и изградњи БиХ. Уз то, Вучићу на дужи рок не одговара ни садашња ситуација у којој се маргинализирају Хрвати, јер настају два ентитета – српски и бошњачки – који су у стању непрекидних тензија. А тензије у сваком тренутку могу да букну у сукоб. Зато је и Србији интерес да Хрвати буду једнакоправни са Србима и Бошњацима и на тај начин придонесу балансу“, закључује Јутарњи.

 

 

Јутарњи лист

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*