Кад немамо своје: Србију сат ледоломца кошта 120 евра

Србију ће разбијање леда на Дунаву коштати у просеку по сату 120 евра, а припрема за отпочињање посла 77,5 евра по сату, за сваки од два ледоломца из Мађарске, речено је агенцији "Бета" у Министарству за пољопривреду и заштиту животне средине Србије.

0

Ти трошкови, како истичу, чине око 25 одсто укупних издатака ангажовања једног ледоломца јер у складу са међудржавним договором Мађарске, Хрватске и Србије, по 25 одсто плаћају Хрватска и Србија, а 50 одсто Мађарска.

„Укупна цена за припрему око лома леда у просеку износи 230 евра по сату а само разбијање у просеку 480 евра по сату“, наводе у Министарству.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине је у ранијем периоду, пре ангажовања мађарских ледоломаца, расписало тендер за набавку те услуге, али се нико није јавио.

Из Мађарске су пре два дана у Србију стигла два ледоломца који разбијају лед на Дунаву, а данас ће допловити још два.

На Дунаву је код Даљске кривине код општине Апатин лед био дебео више од три метра и дугачак 15 километара и разбијен је у ноћи између уторка и среде.

Србија има један ледоломац „Гребен“ и потискивач „Бор“ и у плану је набавка најмање још једног ледоломца. Новосадско предузеће „Херој Пинки“ је имало три ледоломца „Петроварадин“, „Вучево“ и „Чакор“, али су они после приватизације припала предузећу Дунав група агрегати у власништву Душана Боровице и нису у исправном стању.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*