Kад ни Стразбур не помаже…

0

БИВШИ радници ГП „Јастребац“, незадовољни начином и висином исплата дуговања државе на име заосталих зарада, спремни су и на протесте.

Кажу, још у фебруару 2014. су добили процес који су против Републике Србије водили пред Европским судом за људска права у Стразбуру, а овој инстанци су се обратили 2011, зато што се није поштовала пресуда Трговинског суда у Краљеву, донета 2003, која радницима признаје неисплаћене зараде од 1996. до 2002. године…

– Да је шест или седам стечајних управника ГП „Јастребац“ радило свој посао током 14 година колико је трајао стечај, не би се дошло до ове ситуације и сви би повериоци били намирени – тврди Миленко Михајловић, председник Већа самосталних синдиката. – Трговинском суду се обратило 1.316 радника, правду пред Међународним судом је потражило њих око 700, али је пресуду добило 405. А, у тренутку проглашења стечаја, 2002, вредност капитала предузећа се процењивала на милијарду динара и потраживања су била готово двоструко мања.

У Одбору за заштиту права бивших радника некадашњег гиганта истичу да је Влада првобитно пристала да исплати раднике у три рате…

– Требало је да будемо обештећени још пре две године, а претходно смо, по захтеву надлежних, слали копије рачуна, онда су тражили копије личних карата, затим нам је речено да ћемо новац добити до краја маја 2014, после смо чекали формирање владе, па је тражено да се стрпимо до ребаланса тадашњег буџета – набраја Живомир Радовановић, из поменутог Одбора.

Иначе, бивши радници ГП „Јастребац“ су се обраћали Министарству правде, Министарству рада, Канцеларији за извршење судских пресуда из Стразбура, заштитнику грађана и стечајним управницима, али без резултата. Затражили су и пријем код премијера…

Некадашњи неимари су, конкретно, незадовољни због тога што су добили тек око трећине укупних потраживања. Наводе да су остали ускраћени за камате и нематеријалну штету, као и да им је прослеђиван новац на основу минималца из 2003…

– Људи су сасвим изгубили стрпљење и нисам сигуран до када ћемо моћи да њихово незадовољство каналишемо ка поштовању процедуре. Огорчени, свакодневно од нас траже радикалније протесте и многи су спремни чак и да легну на трамвајске шине које од Железничке станице у Београду воде до Владе Србије – преноси бивши радник, а сада члан Одбора за заштиту права бивших радника ГП „Јастребац“ Миломир Васиљевић, најављујући да ће тражити и да разговарају са руководством Крушевца.

На крају, Миломир Живковић из Одбора напомиње да радници потражују од десет до чак 60 плата, али сада испада да нико није у могућности да тачно израчуна висину појединачних потраживања.

КУПАЦ

ГП „Јастребац“ је недавно, за 67 милиона динара, купило овдашње привредно друштво за градњу и инжењеринг „Техноградња“ д.о,о., а имовина предузећа које је, између осталог, изградило Крушевац се продавала и у међувремену.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*