Кад објектив сачува историју од заборава: Невероватна судбина Руса који је усликао најпознатију фотографију из Првог светског рата

0

Мало је странаца који су и у најтежим тренуцима у историји српског народа остали уз њега. Самсон Чернов, ратни фотограф и сниматељ руског порекла, један је од њих. Ово је прича о њему и његовој најпознатијој ратној фотографији.
Самсон Чернов је имао само 25 година када је као дописник руских новина стигао у Србију да „покрива“ Први балкански рат. Адреналин, рад на терену и стална опасност, али и храброст и дух народа мора да су се много допали младом фотографу, јер је и после рата решио да остане у Србији.

1232487_19858789-10212276047431635-452807365-n_ff
Ту је и дочекао 1914. и почетак до тада незапамћеног страдања – Велики рат. Након избијања Првог светског рата, Чернов је са Французом Анријем Барбисом добио аутомобил и возача, како би што лакше обављао своја задужења. Тако је и снимао злочине аустроугарских јединица у Мачви и Посавини. Ипак, у септембру 1914. врховна команда српске војске прикључила га је филмској екипи Ђоке М. Богдановића која је била задужена да овековечи дешавања на фронту на Сави.
Тако су и настале чувене фотографије разореног Шапца, преласка српске војске преко Саве, окупаторског уништавања Београда… као и славна фотографија Драгутина Матића „Извиђача“ који негде на Дрини, пре повлачења српске војске преко Албаније, помно прати непријатељска кретања.
А најгоре је тек долазило…Чернов није напустио Србију ни када је крах постао извесан. Са војском, државним врхом и добрим делом становништва, делећи несрећу и општу немаштину, прешао је преко Албаније својим објективом вечно овековечивши страдање и патњу избеглица из Србије.
Са колекцијом својих фотографија, Чернов по доласку на Крф путује у Лондон како би свет упознао са незапамћеном несрећном Србије, а по повратку тражи да буде крштен и прими православну веру (изворно је био Јеврејин).
Самсон Чернов је крштен на Крфу 1916. године када је добио име српског регента Александра Карађорђевића.

1232485_19848846-10212276049111677-1582213073-n_ff
Након револуције у Русији 1917. године више није могао да се врати у домовину, па је одлучио да узме француско држављанство.
Чернов је неуморно радио како би свет признао страдања Србије и послао помоћ. У марту 1918. отпутовао је у Њујорк и организовао изложбу фотографија. Акција је привукла велику пажњу медија, па је Њујорк Тајмс затражио и интервју са „чувеним фотографом са Балкана“. Међутим, у њему, Чернов је јако мало говорио о себи, а много више о Србији, Албанској голготи и остарелом краљу Петру који дели судбину свог народа. Током читавог боравка у Америци носио је униформу капетана српске војске.
А онда је дошао и тај дуго сањани тренутак слободе… Србија је победила, а војска се победоносно вратила у домовину. Иронично, Самсона Чернова тада је задесила слична судбина као и Арчибалда Рајса… заборав.

Курир, Дневно

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*