Кад Шешељ саветује Вучића да скине сако

0

Добацивање говорнику, према правилима, у српском парламенту није дозвољено. За прекршиоце су предвиђене и казне, али се такво понашање врло ретко санкционише. Тај непарламентарни манир обележио је и тродневну седницу на којој је бирана влада, пре свега заседање у коме су учествовали поједини опозиционари и, у том тренутку, мандатар Александар Вучић.

Три посланичке групе, ДС, ДЈБ и СДС, првог дана нису хтеле да присуствују седници када је Александар Вучић обарао рекорд у дужини излагања експозеа. Војислав Шешељ, лидер СРС-а, међутим, преседео је у сали од почетка до краја, пуних шест сати и, кроз добацивање, слатко се испричао са Вучићем.

У једним тренутку, нешто више од два сата од почетка читања експозеа, Маја Гојковић, председница парламента, замолила је Шешеља да „не комуницира неформално са мандатаром”, а мандатар је преузео кривицу на себе: „Ја сам крив што сам одговорио на његова добацивања и досетке. Нећу више, извињавам се свим посланицима.”

Вучић је потом казао да жели све да изложи – „мада се већ прилично знојим и не могу да кажем да се најбоље осећам” – на шта га је Шешељ посаветовао: „Скини сако!” Вучић је истог часа заборавио обећање и узвратио: „Упристојите се, господине Шешељ, и немојте да добацујете. Лепо је то што ја вас трпим и што сам пристојан…” Шешељ га је прекинуо: „Трпи тебе Народна скупштина. Не трпиш ти мене!” Мандатар је реаговао: „Хајде мало вичите, нека виде људи. Могуће је да сам ја крив. Нека тако и буде. Рећи ћу вам и зашто – морају да се поштују они који су наши противници, а седе и слушају. Морају да се поштују, више од оних који су побегли негде на брчкање и седе данас на базену, да би сутра могли негде нешто да изговоре.”

Кад је Вучић објашњавао шта влада планира у области инфраструктуре у овом мандату, Шешеља је интересовало „да ли ће то бити пун мандат”, а Вучић му је одговорио: „Боље за вас, господине Шешељ, да буде пун мандат, да вас не бих побеђивао још четири пута.”

Другог дана рада Бошко Обрадовић, лидер Двери, покушао је добацивањем да дође до реплике, тврдећи да је „једини шеф посланичке групе који нема право на реплику”. „Значи, сви имају право сем мене”, казао је Обрадовић, а Маја Гојковић му је одговорила: „Не, ви имате привилегију да вичете на мене колико хоћете. Нада Мацура ме је јутрос у ’Јутарњем програму’ упозорила да ћу имати вербални стрес и ја се трудим да то избегнем.”

Добацивање је „открило” и како је једна влада састављена уз помоћ фантомки. Тако је Дачић, у својству шефа посланичке групе СПС-а, објашњавао како га је „Демократска странка заједно са Коштуницом гурала да би победили Тому Николића…” „Ко”, добацио је Радослав Милојичић (ДС), а Дачић је одговорио: „Па, Борис Тадић.” Милојичић га је обавестио да „Тадић није члан ДС-а”, а Дачић њему објаснио: „Све смо вас спасли. Ви нисте могли владу да направите од 2004. године. Коштуница нас је звао да вас подржимо. У тајности сам долазио у ваше канцеларије да нас не би видео Зоран Живковић…” Зоран Живковић (Нова странка) то је потврдио, добацивши: „Фантомке сте носили!” Дачић је одвратио: „Не, фантомке су носили они ваши тамо испред Милошевићеве куће…”

Лидер ДЈВ-а Саша Радуловић, који откако је ушао у парламент непрекидно чита пословник посланицима, у делу који каже да је добацивање забрањено – то је учинио и на овој седници. Тражио је да му се обезбеди ред у сали док говори, али није одолео кад га је Гојковићева прекинула, па је добацио: „Ово је омаловажавање.”

Кад му је Гојковићева узвратила да мора мало да одседи у парламенту како би схватио „уобичајену комуникацију неистомишљеника” и да не може сваки пут због таквих ствари да говори да је нешто увреда, „поготово кад су изнете чињенице”, Радуловић је добацио: „Извртање чињеница”.

Мада, као што рекосмо, Радуловић инсистира да се у парламенту поштују сва правила, остао је потпуно запањен тиме што му није дозвољено да говори без убацивања картице у посланичку јединицу. Он је тражио реч да би рекламирао повреду пословника, а кад му је Гојковићева рекла да мора да се пријави у систем да би му дала реч, Радуловић је рекао: „Немам картицу”. Гојковићева му је рекла: „Жао ми је, онда нисте овде. Такав случај још нисмо имали, да се невидљиви посланик који није у сали пријављује за реч.”

Радуловић је после ових њених речи остао још неко време да стоји, запањен што му се не дозвољава да говори, мада је онај пословник чију повреду је хтео да рекламира потпуно јасан – реч се може добити само ако се уредно пријавите убацивањем картице у посланичку јединицу.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*