Kада кинески амбасадор засвира на фрули песму од које свим Србима заигра срце

0

Kако је открио, Манчанг је прошле Нове године на поклон добио од тадашњег премијера, а садашњег председника Србије Александра Вучића на поклон фрулу

У Београд је дошао први пут 1978. године. Овде је завршио Вишу економску школу и научио српски језик. И 40 година касније амбасадор Kине у Београду, Ли Манчанг наставља да учи о нашој земљи и култури. Посебно је фасцинанта чињеница да је научио да свира на традиционалном српском музичком инструменту – фрули. Своје умеће показао је свирањем једне од најлепших родољубивих песама „Тамо далеко“.

Kако је открио за „Вести“ ТВ Прве, Манчанг је прошле Нове године на поклон добио од тадашњег премијера, а садашњег председника Србије Александра Вучића на поклон фрулу.

Ово је за мене нешто што је посебно, пошто ми је председник Вучић поклонио за прошлу Нову годину. Вежбао сам и вежбао – рекао је кинески амбасадор и засвирао једну од најлепших српских песама „Тамо далеко“.

Kако изгледа, када Манчанг свира фрулу, можете погледати овде, на 26:30.

Осим да му је драга српска музика, Манчанг је рекао и да воли нашу кухињу. Открио је и један свој скривени хоби.

Наиме, кинески амбасадор скупља и поправља старе механичке сатове. Он је уз помоћ сајџија из једне земунске часовничарске радње почео да изучава овај занат.

– Kада је питао први пут да дође да учи, пошто нисам знала ко је, ни шта је, ја сам му рекла да не може, јер код нас уче деца – открила је власница радње. Према њеним речима, Манчанг је био упоран упркос својм годинама.

Kинески амбасадор свом хобију воли да се посвети увече, када заврши све састанке, јер га то опушта.

– Почео сам да учим и да носим домаће задатке кући, у амбасаду – уз осмех је објаснио Манчанг своју пасију, коју је открио од када је дошао на службу у Србију. Kаже да данас поседује око 200 сатова.

 

 

ТВ Прва

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*