КАДИРОВ: Ваша помоћ ником није потребна, још вас се сећају у Србији, Либији, Сирији, Ираку…

0

Амерички председник Доналд Трамп је обећао иранским демонстрантима “америчку помоћ у право време.“ Чеченски лидер Рамзан Кадиров се присетио других случајева у којима су САД понудиле своју “помоћ“ у новијој историји.

“Остали народи који су недавно добили снажну подршку САД-а су они из Либије, Сирије, Ирака, Авганистана, Србије, Вијетнама итд. Они припремају тројанског коња за Иран!,“ написао је лидер руске републике на свом налогу на Тwиттер-у.

Чеченски политичар се позвао на интервенцију, укључујући и војну интервенцију, Вашингтона у другим земљама, посебно на Блиском истоку, током последњих година.

Све земље које је чеченски лидер поменуо, јер су се супротстављале америчким интересима, биле су укључене у дубоку кризу и једва су успеле да задрже свој територијални интегритет, осим Вијетнама, који је одолео америчкој инвазији између 1955. и 1975. године и задржао свој суверенитет.

Коментари чеченског лидера су уследили након одлуке Савета безбедности УН-а да се одржи посебна седница на захтев америчког представника у организацији, посвећена протестима у Ирану који су трајали више од једне седмице.

Америчка иницијатива је већ коментарисана од стране званичног представника руског министарства спољних послова, Марије Захарове, која је подсетила на огромно искуство САД-а у великим протестним демонстрацијама.

Став Москве о нередима у Ирану се заснива на недопоустивости било каквог спољног мешања у унутрашње послове било које земље.

Техеран је, са своје стране, оптужио спољне снаге да стоје иза протеста у земљи, или их бар користе да фаворизују сопствени анти-ирански програм.

 Webtribune

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*