Кајл Скот: „Нема ресора у Влади Србије где ми врата нису отворена“

0

Амбасадор Сједињених Држава у Србији Kајл Скот поручио је Влади Србије да настави реформе које је започела, охрабрио је да донесе тешке одлуке у вези с великим државним фирмама – губиташима и додао да га сваког дана изненаде „неке ствари у медијима“.

„Охрабрио бих Владу да настави да испуњава обећања и исправи уочене слабости – финансијску способност, макроекономску стабилност, дужину судских спорова, јер то је оно што пружа сигурност инвеститорима“, рекао је Скот на скупу о резултатима америчких избора, који је организовала Америчка привредна комора.

Он је похвалио Владу Србије јер је посвећена европском путу и зато што је имала добру годину, када се ради о економској ситуацији, али је додао да је потребно још реформи.

„Наши односи са Владом су добри, али се повремено не слажем са неким изјавама у јавности. Али, нема ресора у Влади где ми врата нису отворена. Сарађујемо добро по питању миграција, безбедности граница, опште безбедности, изради закона – попут закона о инспекцијама“, рекао је он.

Амбасадор Скот је подсетио да су током последњих 15 година САД помогле реформе у Србији са више од 350 милиона долара.

„САД су највећа светска привреда, а Србија нам је партнер број 17. Волео бих да се међусобни увоз и извоз повећају“, рекао је Скот и додао да је улога САД да буде партнер Србији.

Амерички амбасадор је додао и да Србија треба више да се оријентише на предузетништво.

„Потребан је предузетнички дух, обучавати људе за потребе у будућности и како да прошире тржиште. Овде се предузећа фокусирају на локалне заједнице, али треба да шире своја тржишта“, рекао је Скат.

Он је додао да су потребне и реформе судства и пореског система, али и да донети закони почну да се спроводе.

Скот је навео да Србија треба да се фокусира и на увођење нових, иновативних технологија и да јача сарадњу привреде и државе.

Према његовим речима, део проблема Србије је што успешне компаније одвлаче најбоље људе због примамљивих понуда и у државним органима остају они „мање способни“.

Kако је истакао, Србија је туристички већ популарна дестинација за младе људе, али каже да сада треба да се фокусира на развој сеоског и руралног дела земље.

„Важно је да нудите квалитетну услугу, јер је то најбоља препорука, односно глас који се преноси“, нагласио је Скот.

Потенцијали су, како је додао, и развој конгресног туризма и Србија на том пољу може да буде веома интересантна странцима.

Kада је реч о великим државним предузећима, која су велики губиташи, Скот је казао да Америка може да само да храбри Владу Србије да донесе тешке и болне одлуке, како би то питање решила.

„Било би добро да та предузећа могу да се продају. Она су драгуљи, али вуку земљу уназад“, рекао је Скот.

Према његовој оцени, за осам месеци, колико је у Србији, земља је испунила његова очекивања, али је додао да се сваки дан изненади „неким стварима у медијима“.

„Нисам задовољан квалитетом таблоида. Волео бих да новинари више проверавају чињенице“, рекао је Скот.

Говорећи о политици Вашингтона након недавно одржаних председничких избора у САД, Скот је рекао да се она неће мењати.

„Главни циљеви остају стабилност, економски раст, побољшање односа са суседима. Не постоје показатељи да ће се десити промена политике у вези са независношћу Kосова“, рекао је Скот на пословном скупу у организацији Америчке привредне коморе у Србији.

Према његовим речима, радиће се више на интеграцији Србије у Европску унију, сарадњи са суседима, наставку економских реформи.

„Нема разлога да верујемо да ће Трамп унети значајне промене у односу на Балкан“, поручио је Скот и додао да је Америка велика земља која се води својим интересима и не мења лако своју политику

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*