Кајл Скот у Прањанима: Мисија „Халијард“ заслужује велики историјски филм о храбрости српског народа!

Поводом обележавања 72. годишњице Мисије "Халијард", положени су венци на спомен-обележје у Прањанима, код Горњег Милановца.

0

Срби су током Другог светског рата испред носа Немаца спасили више од 500 америчких и савезничких пилота оборених изнад Србије и Сједињене Америчке Државе су им захвалне за жртву, коју су тада поднели ризикујући своје животе и животе својих породица, изјавио је данас амерички амбасадор Кајл Скот, на обележавању 72. годишњице тог догађаја.

На отварању седам спомен плоча у селу Прањани у општини Горњи Милановац, у знак сећања на операцију Халијард из 1944. године, Скот је рекао да је у тој операцији спасавања оборених пилота хиљаде храбрих мушкараца и жена из Србије ризиковало своје животе.

Скат је истакао да су Срби пилоте лечили, хранили и скривали од нациста и да су заједно са Американцима направили писту на Галовића пољу у селу Прањани на којој су савезнички авиони могли да слете и да оборене пилоте врате њиховим кућама.

haijard5Голим рукама су Американци и Срби радили раме уз раме како би изградили писту која је у стању да издржи слетање авиона, напоменуо је Скот и додао да су Србима у том послу помогли амерички официри пореклом из Србије, попут Џорџа Војновића и Ника Лалића.

То је, истакао је Скот, још један подсетник веза које спајају наше две земље. Ми смо били савезници у Два светска рата, подвукао је Скот.

Он је навео да је у селу Прањани на 72. годишњицу Мисије Халијард постављено седам спомен плоча написаним на енглеском и српском језику у којима су изнети подаци о тој операцији спасавања пилота, највећој те врсте у историји.

Савезници смо били у два светска рата, подсетио је Скот и указао да су САД и Србија само у време Милошевића били на супротним странама.

Скот је рекао да је годишњица Мисије Халијард прилика да се ода признање Србији и српском народу за оно што су урадили за америчке и савезничке пилоте.

Према Скоту, о чињеници да су Срби спасили велики број савезничких пилота не зна се довољно и тај део историје треба стално истицати.ambasador-kajl-skat-pranjani-cacak-foto-aleksandar-jovanovic-cile-1479467561-1037917

Џон Капело, бивши војни аташе САД у Србији, који је основао Фондацију Халијард ради промоције операције спасавања америчких и савезничких пилота у Србији током Другог светског рата, рекао је да ће та фондација наставити свој посао и да ће сваке године бити присутна на обележавању годишњице.

Председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић је захвалио Амбасади САД и Фондацији Халијард за сарадњу.

Он је одао признање и житељима Прањана чији су преци спасавали оборене пилоте.

Амерички амбасадор је у Прањанима обишао и локалну школу и амбуланту коју су САД обновиле.

Током комеморације на Галовића пољу у Прањанима где је 1944. изграђена импровизована писта, интониране су америчка и српска химна.

Химне је одсвирао амерички војни ваздухопловни оркестар. Присутни су били и припадници Војске Србије.

ФоНет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*