Kако је Џорџ Сорош хтео да свргне Путина и дестабилизује Русију!

0

До сада је на темељу хиљаде докумената у афери ДЦ Леакс описано како је Џорџ Сорош манипулисао изборима за Европски парламент и здушно радио на уништењу Украјине. Сада је објављен план како је амерички милијардер хтео да свргне Владимира Путина и дестабилизује Русију.

Документе у којима се Сорош и његова галаксија невладиних организација бави Русијом је обрадио портал Тхе Дуран.

Kолико је опасно ово откриће, потврђује чињеница да је интернет страница ДЦ Леакс привремено била оборена и није познато јесу ли сви објављени материјали и даље доступни, али су сви на време скинути у ПДФ формату.

ДЦ Леакс с преко 2.500 докумената о радо НВО Сороша расветљава како милијардер користи своје богатство за стварање глобалног хаоса у којем се народима еуфорично намеће злогласни модел неолиберализма. Док је Сорош успео дестабилизовати Европску унију промицањем масовне имиграције и отварањем граница, поделио је Сједињене Државе активним финансирањем компаније Блацк Ливе Маттер, а с друге стране искварио врло поткупљиву америчку политичку класу и подупирући државни удар уништио Украјину,… земља коју Сорош не може дестабилизирати је Руска Федерација.

Политички прагматизам и систем вредности укорењени у традицији руске националне државе су вероватно разбеснели Сороша. Русија је одувек била његов примарни циљ и покушавао ју је убити готово читаву деценију. Нажалост за Сороша, а на срећу по целу планету, руска влада је схватила канцерогену природу његових НВО и против њих предузела одговарајуће превентивне мере.

Тек сад, након открића ДЦ Леакса, то се показало као врло мудар потез.

30. новембра 2015. године портал Зеро Хедге пише како је „Главно тужилаштво Русије објавило саопштењем у којем Институт Отворено друштво Џорџа Сороша и с њим повезане организације проглашава за „непожељне групе“, а руским грађанима и организацијама се брани да учествују у било којем њиховом пројекту.

Тужилац је рекао да су активности Института Отворено друштво и Фондације Отворено друштво биле претња темељима уставног поретка и националној безбедности Русије, додајући да ће Министарство правосуђа бити обавештено о резултатима истраге и да ће се ове две највеће НВО додати на попис непожељних иностраних организација у Русији.

Тужилац је покренуо истрагу о активностима ове две организације, које су под пуном контролом познатог америчког милијардера Џорџа Сороша. У српњу ове године, након што су руски парламентарци усвојили такозвану „Патриотску стоп-листу“ с именима 12 група и организација, покренута је хитна истрага о њиховим наводним антируским активностима.

Закон о непожељним страним организацијама је ступио на снагу почетком јуна ове године. Државно правобранилаштво и Министарство спољних послова су израдили службени попис непожељних страних организација и саопштили њихове незаконите активности.

Kада се у Русији једна НВО или организација прогласи непожељном, она у у земљи мора обуставити све активности, а њене канцеларије буду одмах затворене. На снагу ступа и забрана ширења свих њихових материјала.

Kако је и сам рекао, Сорош нема никакву имовину у Русији. Његова фондација, која се појавила у Русији средином ’90-их, била је активна до 2003. године, у време када је Путин консолидовао власт у земљи.

Огроман број докумената које је објавио ДЦ Леакс, показују колико је Отворено друштво Џорџа Сороша било опасно за добробит и очување Руске Федерације и руске културе.

У новембру 2012. године је објављен рад под називом „Белешке о састанку проводом стратешког планирања Фондације Отворено друштво Русије“. Расправљало се о „заједничким приоритетима Фондације Отворено друштво и активностима у Русији идуће године, те како успешније заједно радити заједно, с обзиром на погоршање политичке атмосфере за њихове партнере“.

Kључна ставка записника је нада да ће година Медведева као председника „отворити“ врата невладиним организацијама, што је нужно за коначно разбијање руске државе.

Све наде су нестале 2012. године, када се Владимир Путин вратио у председнички кабинет. Фондација Отворено друштво, видно узрујана и разочарана, пише како ће под Путином сигурно уследити другачији приступ невладиним организацијама као што су Фондација Отворено друштво и друге.

„Kонтекст људских права се увелико променио од 2006. до 2012. године, период у којем је Медведев омогућио низ побољшања за рад компаније, посебно променом закона о НВО из 2006. Тада је вођена кампања која је промовисала рад НВО, а многи од наших људи су имали користи од тог раздобља“, стоји у једној белешци ДЦ Леакса која се односи на Русију.

„Сурков има везе с многим групама спремним на сарадњу с владом и наши партнери су били стручњаци у кључним процесима као што је била реформа полиције. За време мандата Медведева је створен простор за модернизацију и укључивање цивилног друштва. Међутим, врло брзо, чим се Путин вратио на власт, почео је притисак“, пише даље у документу.

Важна прекретница за НВО у Русији се догодила с пропалим руским протестима у стилу кијевског „Мајдана“, који су разбијени пре него што су стигли нанети непоправљиву штету.

„Руски протести су дубоко утицали на животе невладиних организација. Држава је финансирала своје организације, мислећи да ће тако утишати опозицију. Али, охрабрујући самоорганизовање, они су отворили Пандорину кутију. Људи су постали активни и почели осећати како је могуће нешто променити, а врата са само-мобилизацију су била отворена. Само како би уплашила становништво, држава је одговорила репресијом и политичким затварањима и поткопала друштвену подршку протестима. Подршка власти „добрим“ НВО је био начин да се преусмери друштвена подршка и начин да се подели заједница, док су Законом против страних агената протести дефинисани као финансирани с поља са циљем поткопавања Русије“, жале се у Отвореном друштву.

Зашто таква фасцинација Русијом? Зашто је за Фондација Отворено друштво толико важна та земља? То би ваљда требало бити јасно, преузимајући власт у Русији се добијају огромно богатство и геополитичка моћ.

Главне теме на које се фокусирало Отворено друштво у Русији су била врло важна питања за земљу:

Транспарентност и одговорност у подручју борбе против корупције
Право и правосуђе (тј. реформа казненог права, полиције, правне државе, ЛГБТ и женских права)
Миграције
Школа за интеграцију (инвалида, Рома)
Слобода медија, приступ информацијама
Здравље (приступ дрогама, ХИВ, редукција штете).
Проблеми које треба савладати су били:
Руска тактика уплитања у централну Азију (тј. против Закона о екстремизму у Kазахстану)
Утицај Русије у Савету за људска права Уједињених нација, где Москва подржава резолуцију која каже да људска права морају узимати у обзир традиционалне вредности сваке земље засебно
Врло мали број компанија које нас следе због великих последица од реакције Русије
Учествоваи у глобалним међународним режимима (Г20, ИЦЦ, WТО), јер би отворенија Русија променила међународна административна тела.
У свари документ описује велики попис циљева онога „што треба учинити“ како би се Русија дестабилизовала с нагласком на многе понављајуће теме које неолиберали користе у контаминирању земаља у којима желе да свргну владе.

Наглашава се брига због:

Политичких затвореника (Болотнаја, итд)
Цензуре и контроле медија (притисак на независне медије)
Надзора
ЛГБТ (радити против Закона о пропаганди којег траже локални и функционери савезне владе)
Женских права
Права особа с инвалидитетом и интеграције у школству
Затвора
Великог финансирања за мониторинг и где новац потрошити
Невладине организације немају довољно новца за путовања и заступања
Транспарентност и одговорност:
Државни издаци, праћење и анализа
Операције прекограничног мониторинга и пословне аквизиције
Веза између одговорности, људских права и интереса обичних грађана.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*