Како је Јапан направио најбољи виски на свету

Компанију Сунтори опседају луксузни ресторани и хотели широм света, чији гости истанчаног укуса увек траже нешто ново

0

КАДА људи чују причу о чувеном награђиваном вискију, који на вреди хиљаде долара, обично помисле да долази са висоравни Шкотске. Можда им Ирска, Канада или САД прођу кроз главу, али сигурно не Јапан.

Дестилерија Сунтори из Јамазакија, близу средњевековне престонице Кјота, већ више од 90 година даје све од себе да то не буде случај. Напоран рад, неуспели покушаји, упорност и срећа кулминирали су 2003. када је њихов виски освојио златну медаљу на најпрестижнијем међународном такмичењу жестоких алкохолних пића.

Они нису стали ту већ су наредних година са својим пићем званим „Хибики“ освојили четири награде за најбољи „бленд“ на „Светском такмичењу вискија“ (World Whiskies Awards), док једна боца њиховог „шери вискија“ (пића које је одлежало у храстовом бурету у ком је претходно била ова врста вина) вреди на хиљаде долара.
То признање је за њих било посебно значајно зато што су за ову мешавину укуса морали сами да развију широк асортиман арома.

Власник једне од великих лондонских продавница пића „The Whisky Exchange“ Сукиндер Синг каже да је морао да уведе ограничења за јапански виски хотелима и ресторанима зато што би се увек све распродало.

– Сви су одједном кренули да траже јапански. У овом тренутку није проблем продати га већ набавити га – рекао је Синг за АП.

Хиљадама километара одатле, у Сан Франциску, у бару „Феста“ једна чаша кошта 40 долара.

– Постало је немогуће набавити га у задњих шест месеци. Укус му је изузетан – изјавио је власник локала Масае Мацумото.

Стручњаци кажу да су изражена годишња доба и кристално чиста вода имали важан утицај на неодољив укус овог пића боје ћилибара, али из Сунторија кажу да ни њима није потпуно јасно како настају феноменалне дубоке, цитрусне и воћне ароме.

Они користе мешавину буради од белог храста, које увозе из Европе, и домаћих, од јапанског храста који провлачи нит ароматичног биља и дима кроз јединствену таписерију укуса.

Сладокусци сигурно не замерају ако неке ствари остану мистерија.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*