Како је Клинтон реаговао на Путинов предлог да Русија уђе у НАТО

0

Председник Руске Федерације Владимир Путин је, током интервјуа са филмским редитељем Оливером Стоуном, рекао да је некадашњем председнику САД Билу Клинтону предложио да би Русија могла да уђе у НАТО.

„Сећам се једног од последњих састанака са Билом Клинтоном, када је дошао у Москву. Током састанка рекао сам да би требало да размотримо опцију да Русија уђе у НАТО, на шта је он одговорио ‘што да не'“, рекао је Владимир Путин, преноси Тас.

Руски председник је додао да се, ипак, „америчка делегација веома унервозила“.

„Јесте ли поднели пријаву (за чланство)“, упитао је редитељ Оливер Стоун, на шта се Путин само насмејао.

Међутим, истакао је да је НАТО политички инструмент САД, који „нема савезнике, већ само вазале“.

„Једном када земља постане чланица НАТО-а, тешко је одолети притиску САД, великој земљи и лидеру НАТО-а. Одједном, оружани системи се могу постављати у земљи чланици – систем против балистичких ракета, нове војне базе, а по потреби и нови офанзивни системи“, навео је Путин у интервјуу који ће тек бити емитован.

У ексклузивном клипу, који је Политико добио на увид, Путин је причао о томе како је НАТО „само инструмент спољне политике САД“. Навео је да је забринут због начина на који се доносе одлуке у НАТО-у и да Русија мора да одговоре на претње.

„Зашто тако драстично рагујемо на експанзију НАТО-а? Заправо, разумемо вредности или недостатак истих и претњу коју та организација представља, али смо забринути због следећег. Забринути смо због начина на који се доносе одлуке (у алијанси). У овом случају морамо да преузмемо контрамере. Морамо да уперимо наше ракете према постројењима која, према нашем мишљењу, представљају претњу. Ситуација постаје напетија“, рекао је Путин, преноси Политико.

„Путинови интервјуи“ је специјал који ће бити емитован на америчкој телевизијској мрежи Шоутајм четири вечери заредом, почевши од 12. јуна, напомиње амерички сајт Политико.

Tанјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*