Како је настао израз “крокодилске сузе“?

Од памтивека се за људе који се претварају да саосећају са неким, говорило да ''лију крокодилске сузе'', aли да ли сте се икада запитали одакле потиче та фраза

0

Древни Египћани нису били странци крокодилима, јер је за људе који су живели и радили у близини реке Нил, претња од напада била константна. Поред тога, присуство тих опасних гмизаваца у најдужој реци на свету био је предзнак плодне године и добре жетве. То је довело до њиховог појављивања у египатској митологији, то јест до Собека, бога у облику крокодила.

У овој култури је и настала фраза “крокодилске сузе“, којом се описује лажно кајање и туга. Иначе, веровали или не, и крокодили “плачу“: кад проведу одређено време изван воде, њихове очи се исушују, па производе сузе из истих разлога као и код људи – како би их подмазивале. Исто се дешава и када се хране, јер су им сузне и пљувачне жлезде тесно повезане.

Списи древног грчког историчара Плутарха показују да је овај концепт преживео од давнина, чак и у земљама у којима нису пронађенe те сурове животиње.

Сам појам се усталио захваљујући сер Џону Мандевилу, познатом по штиву из 14. века, које садржи описе његових витешких авантура широм света. Он је у једном одломку навео како у некој земљи има много крокодила који убијају људе и плачу док их једу. После њега, разни аутори су у својим делима помињали “крокодилске сузе“ – Едмунд Спенсер, Вилијем Шекспир, Радјард Киплинг и многи други.

Са друге стране, поред “крокодилских суза“, постоји и “крокодилски смех“: њиме се, наравно, означава лажан или лицемеран смех.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*