Kако је Пољопривредни факултет у Новом Саду постао синоним за запошљавање деце и кумова

0

Најмање 43 запослена на Пољопривредном факултету у Новом Саду рођачки је повезано са другим запосленима на факултету.

Заједно са њиховим пензионисаним рођацима, тај број пење се на 52 особе. Иако је факултет одбио да достави имена свих запослених, рекавши да не виде интерес јавности да зна имена, са факултета наводе да у тој установи ради 361 особа.

Рођака има међу наставним, али и ненаставним особљем, а најчешће су у питању родитељи и деца, као и кумови. Два извора са факултета потврдила су сваку од родбинских веза на факултету наводећи да неколико породица има читаве династије.

8qpktkqturbxy85zja3ztm5zmm2mmrjmwm0ndk0yja2otfhmgvhmtqyyi5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Наше истраживање показало је да су родитељи најчешће професори, а деца прво асистенти, а потом и доценти. У мањем броју случајева професори су повезани са људима запосленим у службама факултета из реда ненаставног особља.

Један од наших извора наводи да не може са сигурношћу да каже да је у случају сваког родбинског односа код запошљавања пресудио непотизам, али каже да добар део запослених јесу запослили рођаци.

7eyktkqturbxy8wymvmzwfknwmwyzq4yzzmzdfimdrmodi5nmm4mjkzyi5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

– Kао последица свега тога је апсурдна ситуација да деца буду сарадници својим родитељима на истим департманима, катедрама, па и предметима, али није ни редак случај да буду сарадници неком од родитељевих колега како би се радна места наслеђивала и преносила из генерације у генерацију – наводи наш извор и показује неке од последњих избора у звање асистената.

1_cktkqturbxy9hnzu3nmuzzji5nzzmntjlzgezywfkywi0nwnkzjfjyy5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Примера ради, син редовног професора Милоша Беуковића, Дејан Беуковић изабран је пред крај прошле године за доцента, а његова противкандидаткиња Драгана Љубојевић остала је без посла иако је имала више објављених радова у престижним научним часописима.

Шта ће Сенат рећи

Ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић каже за „Блиц“ да се о овој теми може разговарати на органима универзитета.

– Не могу да кажем да шта се дешава на Пољопривредном факултету, али могу да кажем како је на Правном факултету са ког долазим. Kод нас је годинама забрањено запошљавање деце професора.

Николић каже да је то ствар опредељења факултета.

– Прво треба проценити ситуацију и видети какве су биле друге кадровске могућности, али о овој теми можемо разговарати на Сенату универзитета – додаје Николић.

Вучићев саветник и његов кум заједно

Редовни професор на Департману за сточарство Драган Гламочић, који је и саветник премијера Александра Вучића, тако је на листи оних који имају рођаке, а саветник директора департмана на ком ради је његов кум, Срђан Љубичић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*