Kako je stradao Dražin advokat?

0

Danas, na 71 godišnjicu tragične smrti Generala Mihailovića, sećamo se i njegovog neustrašivog advokata, dr Dragića Joksimovića.

Dr Dragić Joksimović, bio je advokat je  branilac generala Draže Mihailovića u sudskom procesu koji je vođen od 10.juna do 15.jula 1946. godine

Tri godine posle završenog procesa i streljanja Draže Mihailovića (17.jula 1946. godine),  dr Dragić Joksimović je uhapšen 16 juna 1949. godine. Udba je u toku dana upala u njegov dom, izvršila premetačinu, i odvela ga.

Dr Dragić Joksimović osuđen je „na kaznu lišenja slobode s prinudnim radom u trajanju od tri godine, i na kaznu gubitka građanskih prava, odlikovanja i penzije u roku od godinu dana“, zato što je

„krajem 1948. g. pa sve do juna 1949, u stanu dr Milivoja Ivankovića, gde je često odlazio radi slušanja emisija stranih radio- stanica, i na drugim mestima, zajedno s optuženim Ivankovićem, Savom Đorđevićem i dr Čedomirom Stankovićem, u prisustvu drugih lica, uzimao je učešća u političkim razgovorima, u kojima je i lično tvrdio da će uskoro doći do rata, koji će se završiti pobedom imperijalističkih sila, da će se postojeće državno uređenje u našoj zemlji uskoro izmeniti, da će naša zemlja prići imperijalističkom bloku, da će se na vlast povratiti bivše buržoaske stranke, te je radi ovoga u zajednici s optuženim Ivankovićem i Đorđevićem, koji su na sebe preuzeli zadatke da nabave statute bivših buržoaskih stranaka, pristupio pripremama za izradu novog statuta bivše Demokratske stranke“.

001-Korice-dr-Dragic-Joksimovic-NET

Između 16. juna 1949, kada je zatvoren, i 1. avgusta 1951 kada je preminuo, prošlo je 775  zatvorskih dana.

Preminuo je  je 7 meseci  pre isteka kazne.

Njegovo telo nije predato porodici, uz obrazloženje da „telo mora na groblju mitrovačkog zatvora da odleži ostatak robije“.

Kada je mrtvo telo „odležalo robiju“ ostaci dr Joksimovića su preneti  u njegovo rodno selo gde je sahranjen u porodičnu grobnicu, uz prisustvo udovice i dvojice rođaka, i zabranu prisustva „trećih lica“.

Kancelarija.info

POSTAVI ODGOVOR

*