Kако је у Министарству спорта фалсификован потпис за набавку 41 смартфона

0

Фалсификовање потписа државног службеника спада у криминогену активност и у озбиљно кривично дело и не би смело да се заврши само на једном новинском тексту, каже за „Блиц“ Владимир Гоати из Транспарентности.

Поводом приче о фалсификовању потписа приликом јавне набавке мобилних телефона у Министарству омладине и спорта Гоати каже да је ту направљено више врста преступа.

– Kуповина телефона показује да је присутно потпуно недомаћинско понашање у време штедње и у тренутку приче о смањењу плата и пензија. То је ствар коју себи запослени треба приватно да купују или не купују. Али осим тога, овде имамо и прекршајни и кривични и дисциплински преступ. То би морало брзо да се разреши. Морала би да се спроведе интерна контрола – наводи Гоати.

Ако сам врх Министарства и министар Вања Удовичић лично не стоје иза свега и ако имају добру вољу да реше овај случај, онда ћемо, сматра Гоати, у наредна 24 сата видети већ прве предузете кораке.

– Не мислим да министар Удовичић мора да има нужно везе с овом набавком и чињењем кривичних дела, али онда то мора и да покаже тако што ће ургентно реаговати. И он и Влада треба да реагују – јасан је наш саговорник.

У Министарству омладине и спорта запослено је 56 људи, а кроз спорну јавну набавку купљен је 41 смартфон. Извор „Блица“ из Министарства каже да зна 15 особа које нису добиле телефоне и да запослени сумњају да телефони нису куповани за њих, већ да су приватно дељени.

– Телефоне „самсунг С7“, између осталих су добили Ивана Дукић, саветница министра, и Предраг Перуничић, државни секретар. Снежана Kлашња, помоћник министра. такође се поновила – наводи саговорник „Блица“.

Исти извор додаје да је нови саветник за спорт Аца Kовачевић одбио телефон.

Иначе, у Министарству већ месецима нема особе која је задужена за јавне набавке. Постоји једна запослена која има лиценцу, али која се тиме из неког разлога не бави. Онда је из Завода за спорт доведен човек који се лажно представио и фалсификовао потпис Александра Ленца.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*