Како користимо слободно време? Књиге су „аут“, ТВ главни извор забаве!

0

Грађани Србије сваког радног дана имају просечно шест сати и шест минута слободног времена, викендом нешто више – 7:19, и то време највише користе за гледање телевизије и слушање радија – просечно дневно готово два и по сата, док за читање, рецимо, дневно просечно одвоје свега 17 минута.

Статистика је показала и да мушкарци имају нешто више од сат времена дневно више слободног времена у односу на жене – 6:59 наспрам 5:56.

Сумирајући резултате Истраживања о коришћењу времена из 2015. године, који је урадио Републички завод за статистку, долази се до још многих занимљивих података о томе шта грађани Србије раде када немају пословних и кућних обавеза, али и о томе како изгледа један дан мушкарца, а како жене.

У одмарању (за шта просечно дневно издвајамо око сат времена), гледању телевизије и слушању радија (просечно дневно оба пола 2:27), мушкарци и жене су прилично уједначени. Kада се, међутим, погледају друге категорије које је статистика обухватила за анализу, разлике су приметније.

Мушкарци се више друже

Судећи по статистици, тако, главне трачаре су мушкарци. Они, наиме, скоро два сата дневно проводе негујући свој друштвени живот у шта спадају дружења, забавни и културни садржаји и телефонирање, док жене за то имају готово пола сата мање.

За разне хобије и игре, укључујујући и коришћење компјутера, жене дневно имају дупло мање времена. За те активности дневно могу да издвоје свега 20 минута, а мушкарци чак 44.

И за спорт, вежбе и шетњу мушкарци имају више времена од жена – пола сата у просеку сваког дана, а жене само 16 минута.

Грађани Србије за своје личне потребе (спавање, умивање и облачење и обедовање – што у кући, што ван ње) дневно издвоје десет сати и 35 минута. Ту предњаче жене, односно оне за то дневно у просеку издвоје 13 минута више од мушкараца.

Показало се и да грађани Србије у просеку дневно спавају осам сати и 21 минут и то мало више жене него њихове јаче половине.

Жене више раде и спавају дуже

Овде су приметне и разлике у односу на податке из 2010. године када је рађено исто истраживање, а показало се да смо за личне потребе тада имали више времена него данас.

– Године 2010. 11 сати и десет минута смо имали времена за задовољење личних потреба. Подаци из 2015. године показују да се сада у овим активностима проводи пола сата мање и то важи за оба пола. Спавање је смањено за неких десетак минута, с тиме што је пре пет година мушки пол викендом мало више времена проводио у спавању него женски, а у 2015. години је забележена обрнута ситуација – каже за „Блиц“ Драгана Ђоковић Папић, шеф Одсека за социјалне индикаторе, правосудну и родну статистику Републичког завода за статистку.

Мушкарци више не би требало да замерају женама што пуно времена проводе пред огледалом, јер готово да нема разлике у времену које проведу бринући о личној хигијени и облачењу у односу на лепше половине – женама за то дневно у просеку треба 48 минута, а мушкарцима само два минута мање.

Мање времена за јело и пиће

За последњих пет година смањили смо и време које проводимо у обедовању.

– Што се тиче конзумирања хране и пића, 2010. године становништво Србије старости 15 и више година је око два сата трошило на ове активности с тиме што су разлике међу половима мале. Подаци из 2015. године показују да се у овим активностима проводи пола сата краће времена него пре пет година – каже Ђоковић Папић.

Цео минут за пеглање и прање

Статисктички завод објавио је и податке о томе да жене у Србији, без обзира на то да ли су запослене или не, двоструко више раде у кући, а упола мање времена проводе на плаћеним пословима него мушкарци.

Оне наиме, у кућним пословима дневно у просеку проведу четири сата и 36 минута, а мушкарци два сата и пет минута.

Тако се показало да мушкарци у Србији готово да не пеглају и не перу веш – жене у тим пословима проведу 31 минут, а мушкарци – цео један минут.

Ево како то изгледа са осталим пословима који према статистици спадају у категорију неплаћених послова:

KУВАЊЕ: Жене – 1:25; Мушкарци – десет минута

ЧИШЋЕЊЕ KУЋЕ: Жене – 1:03: Мушкарци – 23 минута

ПРАЊЕ ВЕША, ПЕГЛАЊЕ И ШИВЕЊЕ: Жене – 31; Мушкарци – један минут

ПОПРАВKА И РЕНОВИРАЊЕ СТАНА, БРИГА О KУЋНИМ ЉУБИМЦИМА: Жене: 14 минута; Мушкарци – 45 минута

БРИГА О ДЕЦИ: Жене – 37 минута; Мушкарци – 16 минута

БРИГА О ДРУГИМ ЛИЦИМА: Жене – 19 минута; Мушкарци – седам минута

KУПОВИНА И УСЛУГЕ: Жене – 23 минута; Мушкарци – 20 минута

 

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*