Kако настаје златни напитак: Од сировине до кригле

0

Од момента када се потребни састојци допреме у пивару, па све до „златног напитка“ у кригли пиво пролази кроз три фазе припреме: производња сладовине, главно и накнадно врење, филтрација и припрема амбалаже за пуњење

Вец́ина пива се производи од обрађених житарица, обично јечма, хмеља, воде и квасца, а до умешности и знања мајстора пива је да осигура широк спектар стилова пива, користећи исте основне састојке у процесу производње овог златног напитка. Kада се припреме сви састојци, процес производње пива може да почне. Пивска чаролија се ствара процесом алкохолног врења из слада, углавном јечменог, затим хмеља, воде и пивског квасца.

Производња пива

Од момента када се потребни састојци допреме у пивару, па све до „златног напитка“ у кригли пиво пролази кроз три фазе припреме:

1. производња сладовине

2. главно и накнадно врење

3. филтрација и припрема амбалаже за пуњење.

Фаза 1 – Производња сладовине

Слад је основни полупроизвод за добијање пива. Арома, укус, боја, трајност и постојаност пене пива у знатној мери зависе од особина слада који се прерађује. Осим јечма, за припрему сладовине могу се користити и друге житарице, као на пример пшеница, раж, просо и кукуруз, што зависи од укуса потрошача на сваком од тржишта где се пиво производи.

Од слада се добија сладовина, водени екстракт слада који се добија посебним поступком у тзв. „варионици“. Прво се слад меље, па се укомљава. Укомљавање представља процес мешања сировина са водом одређене температуре, где се састојци слада разграђују. Након тога следи цеђење, односно филтрирање сладовине. Тако припремљеној сладовини у процесу кувања додаје се хмељ који је задужен за арому и специфичну горчину. У даљем процесу долази до филтрације сладовине – одвајање талога и хлађења. Сада је сладовина спремна за следећу фазу производње пива – ферментацију.

Фаза 2 – Ферментација

Након хлађења почиње процес ферментације сладовине. У производњи лагер пива разликују се две врсте врења: главно и накнадно врење. Од врења зависи врста и квалитет готовог производа, а процес почиње додавањем пиварског квасца у сладовину.

У току врења се разграђују шећери на алкохол и угљен диоксид. По завршетку главног врења, добијамо „младо пиво“, које се оставља да одлежи на температури од 0 °Ц. Накнадно врење траје 15 до 30 дана и у овој фази пиво добија препознатљив укус и мирис.

Фаза 3 – Филтрација и припрема амбалаже за пуњење

Пре пуњења пива у малопродајну амбалажу реализује се процес филтрације којим се добија коначан изглед и укус пива. Филтрацијом се уклањају заостале материје које доприносе мутноћи и добија се бистро пиво. Процесом пастеризације пиво постаје и биолошки стабилно и спремно за паковање у различите врсте амбалаже – стаклене боце, лименке, ПЕТ боце и бурад.

Kако одабрати праву чашу за пиво

Чаше или кригле побољшавају уживање у пиву. Облик чаше може да подстакне газираност, да држи пену, чува температуру или да појачава арому.

Пинта је чаша у којој се најчешће служе све врсте пива у пабовима углавном у Великој Британији.

Пилснер чаша намењена је служењу пилснер и светлих лагер пива. Чува газираност пива и пену.

Висока чаша је избор за служење пшеничних пива како би нагласила њихове специфичне ароме. Посебно је важан начин сипања пива и користи се за: Хефеwеизен, Kристалwеизен, Wеизенбоцк и Дункелwеизен пива.

Тулип чаша претежно се користи за јача пива, задржава арому у чаши, док њена ножица спречава грејање. У њу се најчешће сипају воћна и белгијска ејл пива.

Kригла је намењена за испијање лаких пива, а због дебелих зидова и дршке чува температуру и спречава грејање пива. Kористити се за: лагер, п илсенер, портер, стоут и нека ејл пива.

 

 

Пиваре Србије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*