Како се Трамп обрачунавао са житељима шкотског села. Тако ће радити и као Председник САД!?

0

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп већ је саградио један зид, али не на граници с Мексиком, већ на граници свог ексклузивног голф-терена на североистоку Шкотске, заклањајући поглед на море локалним становницима који су одбили да продају своје куће. После свега им је послао рачун на кућну адресу.

Трампови адвокати су већ били запретили Дејвиду и Мојри Милни тужбом, уз образложење да се један крај њихове гараже налази на његовој територији, када је брачни пар, дошавши с посла кући, угледао раднике како подижу ограду око њихове баште. Након тога су засађена два низа високог дрвећа које им је заклањало поглед. Снабдевање водом и струјом им је привремено обустављено, а поштом им је стигао рачун на 3.500 долара, који је, према Дејвидовим речима, завршио у канти за смеће.

– Видећете, ни Мексико неће да плати – додаје саветник за здравље и безбедност поводом Трамповог обећања да ће саградити „леп, непробојни зид“ дуж границе и натерати Мексиканце да га плате, преноси „Њујорк тајмс“.

Сузан и Џон Манро, који су такође одбили да продају кућу, сада гледају у зид висок 4,5 метара, који су Трампови радници подигли на две стране њиховог имања.

Док многи Американци покушавају да утврде каквог су председника управо изабрали, житељи Балмедија, малог села у околини некада нафтоносног града Абердина, кажу да имају јасну представу о томе. Током десет година након што је први пут посетио заштићено подручје, карактеристично по 4.000 година старим пешчаним динама, и обећао да ће саградити „највећи терен за голф на свету“, видели су га како се обрачунава са сваким ко му се нашао на путу. Подршку јавности за изградњу голф-терена добио је великим обећањима, која је потом кршио једно за другим.

Његови противници кажу да је обећано улагање од 1,25 милијарде долара сведено на највише 50 милиона, а шест хиљада обећаних радних места на 95. Уместо два терена за голф, направљен је један, а луксузни хотел од 450 соба никада није подигнут, баш као ни 950 обећаних тајмшер апартмана. Уместо тога, постојећи дворац претворен је у мали хотел од 16 соба. “Трамп интернешнел голф линкс”, отворен 2012, прошле године је забележио губитке од 1,36 милиона долара.

– Ако Америка хоће да зна шта је чека, нека анализира шта се десило овде. Управо сам видео да ради у Америци исто оно што је урадио овде. Залуђивао је народ и политичаре све док није добио шта је хтео, а онда је одустао од готово свега што је обећао – каже Мартин Форд, представник локалне управе

Трамп, чија је мајка емигрирала из Шкотске у Њујорк 1930. године, никада није показивао велико интересовање за њено место рођења. Међутим, 2008, исте године након што је поднео захтев за дозволу градње у Балмедију, посетио је кућу на Острву Луис у западној Шкотској, у којој је одрасла.

Изашавши из приватног авиона, почео је да дели бесплатне примерке своје књиге “Како да се обогатите” и рекао да се веома пријатно осећа у Шкотској, да би на имању своје мајке провео мање од два минута и у року од три сата поново напустио острво.

Његова посета очигледно није импресионирала комисију за издавање грађевинских дозвола у Абердинширу, која је одбила његов захтев из еколошких разлога, али је Алекс Салмонд, бивши премијер Шкотске и пасионирани љубитељ голфа стао на Трампову страну и дозволио му да оствари план у „националном економском интересу“.

– Шест хиљада радних места широм Шкотске, 1.400 радних места на североистоку Шкотске. То има већу тежину од еколошких проблема – рекао је Салмонд својевремено.

Осам година касније признаје да га је Трамп насамарио:

– Да сада, када знам оно што знам, могу да се вратим у прошлост, променио бих одлуку. У већини пројеката супротстављени су економски и еколошки интереси. Велики је проблем што Доналд Трамп није урадио оно што је обећао – признао је Салмонд.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*