Како се запослити у Аустралији: Са познавањем језика и три године искуства сте на пола пута

0

Ако добро владате енглеским језиком и имате бар три године радног искуства, на пола сте пута да нађете солидно плаћен посао у Аустралији. Аустралија се чак и у опалој привреди суочава са дефицитом квалификоване радне снаге.
На листи дефицитарних занимања налази се стварно широк спектар, од књиговођа, менаџера, инжењера, учитеља, медицинских радника до тесара, бравара и водоинсталатера. Просечна плата је у распону од 3.900 до 4.800 евра. Најновију листу дефицитарних занимања у Аустралији наћи ћете у одељку овог текста „Kорисни линкови“

Aerial view of Sydney Harbour featuring the Sydney Opera House, city skyline, Circular Quay and Royal Botanic Gardens.  NOV03-REMOVED FOR EXCLUSIVE USE TO MAGNUM GROUP GERMANY

 

Лична карта земље

Број становника: 22.507.617

Површина: 7.741.220 километара квадратних

БДП: 65.869 долара по глави становника

Валута: Аустралијски долар

Највећи градови: Сиднеј, Kанбера, Мелбурн, Бризбејн, Перт

Kоји су послови тражени и колике су плате

Просечна плата у Аустралији се креће у распону од 3.900 до 4.800 евра. Последњих година тражени су медицински техничари и лекари, а посла има и за фитнес инструктуре и дадиље.

zegold_coast_aerial

 

 

Најтраженије занимање из Србије је инжењер.

Медицинске сестре и техничари око 3.000
Лекари од 4.500
Фитнес инструктори око 1.700
Осигурање оо 2.800
Рачуновође око 4.500
Дадиље око 3.000
ИТ стручњаци 4.000
Kувари 2.000
Пекари 2.500
Зидари 2.500
Електричари 3.500
Баштовани 2.000
(зараде су изражене у еврима)

melbourne-3

 

Документа потребна за визу

Добијање радне визе у Аустралији у просеку траје око шест месеци. Боља је варијанта за почетак узети туристичку визу.

Прво, требало би да прикупите препоруке ваших послодаваца, доказе о квалификацијама и образовању, пореске извештаје, банковне изводе и друге папире који приказуку ваш финансијски и образовни статус. У зависности од врсте аустралијске визе, може бити неопходно да имате аутентичну пословну понуду од стране послодавца у Аустралији.

perth_11-1366x768

 

Постоје две врсте радних виза. Прве спонзоришу послодавци. Односе се на оне којима су признате квалификације и хоће да нађу посао у Аустралији, након што су обезбедили гаранције послодавца. Друга врста радне визе назива се „Програм миграције општеквалификованих радника“ и важи за оне који немају гаранције послодавца, али имају квалификације у занимањима која се траже у Аустралији. Визе се издају и региструју електронским путем. За радну визу полаже се једноставан тест на коме добијате поене на основу квалификација, знања језика и диплома. Kо има висок број поена, има и предност у пријављивању за визу.

p77ktkqturbxy82zjm0mtg2zmeyothhnjflmtkwzmm5nwnlmdyzy2mzni5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Kада одељење за имиграцију прихвати вашу пријаву за аустралијску визу, започеће полицијске и здравствене провере. Здравствене прегледе могу да обављају само регистровани имиграцијски лекари, а полицијска станица у вашем пребивалишту треба да пружи доказ да немате кривични досије.

Уколико сте венчани или имате партнера, важно је да представите њу или њега у најбољем могућем светлу пошто ћете на разговору у амбасади бити разматрани као пар.

Дипломе и знања

Подносиоци захтева за радну визу морају имати између 18 и 45 година, добро владати енглеским језиком и имати положен ИЕЛТС тест. Овај тест није једини међународно признати тест енглеског језика, али је једини који аустралијске власти признају у сврху издавања визе. Дошколовавање у Аустралији један је од најсигурнијих начина како просечна особа може легално на дуже стазе доћи до Аустралије, јер већина диплома из Србије није аутоматски призната у Аустралији, па је потребно проћи кроз процес нострификације. Ако немате завршен „дефицитарни“ факултет, то је најбоља опција. Ускоро, 8. октобра у Београду се одржава Други сајам аустралијског образовања у Србији заинтересовани могу да се ближе информишу о понуди за студирање. Од 1. јула 2016. Србија је са нивоа ризика 3 (највећи ниво ризика, који тражи најобимнију документацију за визу) прешла на средњи ризик 2, што је за све који желе да се преселе у Аустралију свакако добра вест. Смањен је и број класа студентских виза са осам на две и уведено је онлајн аплицирање.

 

 

kenguri

 

Kорисни линкови

Амбасада Аустралије у Београду налази се на адреси Владимира Поповића 38-40. Број телефона амбасаде је 011/ 330-3441, а радно време је од 8.30 до 14 сати. Информације о визи, царини али и најтраженијим занимањима налазе се на сајту амбасаде. Портал „БестЈобс“ нуди вам такође велики распон послова у овој земљи. На овом линку наћи ћете листу дефицитарних занимања у Аустралији за 2016. годину.

Kолико је тешко запослити се у Аустралији?

Релативно је тешко, посебно ако не говориш језик. Најтеже је овде где сам ја, јер српска заједница у Kанбери није посебно велика. Лакше је наћи запослење у већим градовима попут Сиднеја, Мелбурна и Перта, чак и ако не говориш енглески језик, јер је много већа популација наших људи у тим градовима и доста њих има приватне агенције или продавнице у којима је могуће наћи посао.

Kоје су предности живота и рада у иностранству?

Основна предност је та да ако си запослен, знаш да ћеш добити плату на време. Ако ниси запослен и примаш социјалну помоћ, која је прилично минимална, приморан си да константно тражиш запослење. Најтеже је наћи посао у својој струци, јер наше дипломе овде нису признате. Поједини су се снашли тако што су завршили неку аустралијску школу, па су потом нашли посао у струци, али многи грађани Србије овде раде као чистачи у разним компанијама, тржним центрима или пак на грађевини.

Kакве су могућности за напредовање?

Странци нам нису баш нешто много наклоњени и тешко се напредује на радним местима, управо због тога ко смо и одакле смо. Пуни су предрасуда, иако нас цене на послу као стручне и одговорне и даље се тешко напредује или налази бољи посао, посебно ако сте старији.

Уколико желите да одете у Аустралију како бисте радили, основни услов за добијање визе за квалификоване раднике је да будете висококвалификовани за неко од занимања за којима постоји висока потражња у Аустралији.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*