Како су Бојовићи завршили окружени криминалом: Суноврат угледне београдске породице

0

Текстови о породици познатог вајара и дугогодишњег директора зоо-врта и његове супруге сликарке годинама су на страницама црне хронике. Лука се „прославио“ пуцњавом у београдском локалу „Трозубац“ ранивши Михајла Дивца

ПОЗНАТА београдска породица Бојовић последњих неколико година пуни ступце црне хронике. Никоме није јасно како су се две уметничке душе, Вук и Анђелка, у једном тренутку окружиле криминалом и смрћу. Шта је пошло наопако? Академски вајар и сликарка имали су троје деце – Луку, Николу и Марију.

Од свих њих, дуго година најпознатији је био отац породице, и то као директор београдског зоолошког врта, чији је, готово, био симбол. Како му је стасавао најстарији син, ствари су почеле да се мењају. Био је несташан, похађао је школу „Петар Драпшин“, и још као једва пунолетан „прославио“ се пуцњавом у престоничком локалу „Трозубац“, када је ранио Михајла Дивца, новобеоградског криминалца.

Да би га склонио са улице, Вук Бојовић је позвао свог пријатеља Жељка Ражнатовића Аркана и замолио га за помоћ. Једва пунолетан, Лука се обрео у Ердуту, али га командант Српске добровољачке гарде није слао на фронт. Све се променило када је Аркан убијен. Лука се, како се верује, приклонио Милораду Улемеку Легији и осветницима за убиство команданта. Лука Бојовић никада није био директан члан „земунског клана“, али се верује да је увек био уз њих. Онда је у једном тренутку преузео вођство.

За то време његов брат Никола и сестра Марија клонили су се невоља. Живели су далеко од криминала, као и остатак породице. Мајка Анђелка је целу своју професионалну каријеру провела на београдском Факултету ликовних уметности, где је била професор цртања и сликања. Иза себе има двадесетак самосталних и више од сто групних изложби у земљи и иностранству. Њеним стопама кренула је ћерка Марија, која је такође завршила сликарство, а данас се бави и иконописом.

Наводно, први ударац за Анђелку био је то када је Вук напустио породични дом и са другом женом добио ћерку. У то време њен најстарији син Лука већ је увелико газио странпутицом. Када је ухапшен у Београду 2007, Вук и Анђелка демантовали су у медијима да он има било какаве везе с криминалом и нервирали се што се пишу „лажи о њему“.

Онда је ухапшен у Шпанији 2012. године под оптужбом да је шеф мафијашке групе иза које су многобројне ликвидације, али и шверц наркотика. Заједничким снагама Бојовићи су покушавали да му помогну. Вук је паралелно бринуо о зоолошком врту, а Анђелка се још више посветила уметности.

Међутим, годину касније задесила их је страшна судбина. Убијен им је млађи син Никола, који није имао везе с криминалом. Убрзо се показало да је настрадао у безумном чину крвне освете само зато што је Лукин брат. Ликвидиран је док је носио оцу доручак.

Вук Бојовић се од тога никада није опоравио. Преминуо је годину касније. Сахрањен је поред свог сина Николе, и Анђелка је очајнички плакала поред њихова два гроба.

Мајка Анђелка и сестра Марија непрекидно су тражиле правду за Николину смрт. Да ли је уморна од чекања угледна београдска уметница и сликарка одлучила да узме правду у своје руке, знаће се када истрага буде завршена.

 

 

Вечерњне новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*