Како су познате светске компаније добиле име?

Како су Икеа, Лего или Пепси добили имена? Да ли сте се некада запитали како су познате компаније добиле своја имена?

0

Како су Икеа, Лего или Пепси добили имена? Да ли сте се некада запитали како су познате компаније добиле своја имена?

Икеа2000px-ikea_logo-svgОснивач шведског ланца Ингвар Кампрад смислио је име фирми тако што је спојио своје иницијале са првим словима места и имања на којима је одрастао – Elmtaryd and Agunnaryd.

ЛегоlegoИме за компанију познату по коцкицама потиче из данских речи „leg got“, које у преводу значе добра игра.

Пепси368318Познато пиће прво се звало „Брадово пиће“, по проналазачу Кејлебу Брадаму, али касније је добио име по речи „диспепсија“, односно болести пробавних органа. Пиће је требало да спречи проблеме.

Рибокreebok_logo_1Рибок је добио име по комбинацији афричко-данске речи „rhebok“ која се односи на једну врсту антилопе. Име је требало да представи брзину и грациозност.

Сониsony-logo-png-2000px-sony-logo-svgИме те компаније је изведеница латинске речи „sonus“ што значи звук, а и описује у сленгу младића из Јапана из педесетих који је паметан и наочит.

Амазонamazon-logoВласник компаније Џеф Безос мислио је да би требало да смисле име за компанију тако да оно почне првим словом абецеде како би увек била на врху листа. Име највеће реке било је оно за које је сматрао да ће му донети велики бизнис.

Канонcanon_logoОригинално име је „Kwanon“ назив је будистичке богиње. 1935. године промењено је у Canon јер су пристигле бројне притужбе.

Блекбери2000px-blackberry_logo-svgБлекберијево име је заправо асоцијација на купину јер је његова тастатура подсећала на ту воћкицу.

Вирџин

virgin_nasa_logoЈедан од колега Ричарда Бренсона рекао је да су они „тоталне девице у том послу“ и компанија је после тога названа Вирџин.

Ораклoracle-logoИме је добио по коду за пројекат који су његови оснивачи радили за ЦИА. То је била база података која је требало да зна одговор на свако питање.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*