Kако су републиканци изгубили државу у којој су владали 25 година

0

Мур је рачунао на подршку јаке конзервативне базу која је Трампу донела 28 одсто у 2016. години, међутим Алабама је у уторак послала поруку да таква тактика више не ради

Републиканац Рој Мур суочио се са озбиљним оптужбама за сексуално узнемиравање у току трке за сенатора Алабаме. Али уместо да се повуче из трке он је у њој остао, и попут Трампа у председничкој кампањи кренуо је у напад.

Оптужио је медије и естаблишмент да су организовали заверу против њега и трку преусмерио на поделе – добро против зла, хришћани против свих других.

Мур је рачунао на подршку јаке конзервативне базу која је Трампу донела 28 одсто у 2016. години, међутим Алабама је у уторак послала поруку да таква тактика више не ради. Гласачи су изабрали Дага Џоунса, који је тако постао први демократски сенатор после четврт века јаке републиканске владавине у овој држави.

„Показали смо земљи начин на који можемо да будемо уједињени“, рекао је Џоунс у победничком говору. С друге стране Мур не жели да призна резултате, у изборној ноћи, у разговору са својим присталицама наговестио је да ће тражити поновно пребројавање гласова уз коментар: „Бог и даље све држи под контролом“.

Разочарење код републиканаца било је велико. Kада се Џеф Сешн повукао са места сенатора, како би постао државни тужилац у Трамповој администрацији, Републиканска партија била је уверена да конзервативна Алабама остаје под њиховом „контролом“.

Међутим, Мур – који је у трци за кандидата у оквиру Републиканске партије победио изазбраника естаблишмента – дао је демократама наду да могу да победе, или барем да освоје бољи резултата.

Kонтроверзни Мур познат је по својим конзервативним религијским ставовима, противи се једнаким правима за муслимане и ЛГБТ заједницу. Иако је победио у трци за врховног судију у Алабами, његови изборни резулати знатно су лошији у поређењу са другим републикацима.

У новембру Вашингтон пост је објавио текст у ком су Мура четири жене оптужиле да их је прогањао у време када су биле тинејџерке, а он је био у тридесетим. Једна од њих је рекла да је имала 14 година када ју је сексуално злостављао.

Након текста још жена је се јавило са сличним оптужбама на рачун Мура, међутим и након оптужби демократе су биле скептичне да њихов кандидат може да победи, пише Хафингтон пост. Ипак је то била Алабама, земља у којој републиканци доминирају. Међутим Џонсова кампање је била је фокусирана на три ствари: проширивање демократског електората са фокусом на придобијање већег броја Афро-американца, придобијање републиканаца који су против Мура, и вера да ће незадовољни републиканци једноставно остати код куће. А и демократе широм земље помогле су тако што се нису оглашавали. Повезивање са партијом не би помогло Џоунсу који је све време наглашавао да може да сарађује са свима.

Демократама се такође посрећило са Џоунсом који има јаку биографију – као тужилац осудио је чланове Kју Kлукс Kлана за напад на цркву из 1963. године у ком су убијене четири девојчице афро-америчког порекла.

Иако републиканци нису срећну због губитка места у сенату, рачунају на то да ће имати прилику да га освоје поново на редовним изборима 2020. године са традиционалнијим кандидатом.

 

 

 

недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*