Како су умрли први људи у свемиру?

Крај за четрдесет секунди: Како се догодила прва смрт у свемиру. Први људи на свемирској станици остали су једини људи који су умрли у свемиру.

0

Совјетски космонаути Георги Добровољски, Владислав Волков и Виктор Пацајев кренули су на путовање у свемир почетком јуна 1971. године и истог дана успешно ступили у прву људску свемирску посаду, Саљут 1.soyuz-10_salyutНа станици су провели 22 дана и тако поставили рекорд за људски боравак у свемиру.

Назад на Земљу кренули су 30. јуна и њихова капсула је успешно слетела на степу Казахстана.

Када су совјетски техничари отворили врата капсуле, открили су мртву посаду. Тело Добровољског није се још ни охладило, а сва тројица имала су подливе на лицу и крваве трагове око носа и ушију.

Шта се догодило?

Свемирска трка

У касним шездесетим и почетком седамдесетих година прошлог века, док су САД слале прве људе на Месец, Совјетски савез окренуо се знатно ближим циљевима – изградњи свемирских станица у земљиној орбити које би представљале одскочну даску за дуготрајни боравак људи у свемиру.

Владимир Челомеј је предводио совјетску свемирску индустрију и поставио визију свемирских војних станица у Земљиној орбити. Међутим, његов сан убрзо је прерастао чак и његову амбициозну визију.

Свемирске станице убрзо су постале места где су се спроводили бројни цивилни експерименти, а војна употреба пала је у други план.

Саљут 1, прва цивилна свемирска станица, требало је да буде лансиран 12. априла 1971. године како би се поклопило с десетогодишњицом лета Јурија Гагарина, али је због техничких проблема напустио Земљу недељу дана касније.

Прва људска посада требало је да га посети у Сојузу 10, али су се опет испречили технички проблеми и космонаути нису ушли у станицу. Тек је Сојуз 11 успео да превезе астронауте до њега.

Када су Добровољски, Волков и Пацајев поставили рекорд и након тога кренули кући, све је изгледало као да је најбољем реду.

Међутим, након што су пронађена њихова тела, научна јавност била је забринута. Могу ли људи уопште да живе у свемиру? Убрзо се појавила теорија да то није могуће јер је количина зрачења смртоносна.

Ипак, истрага је открила да је један вентил случајно остао отворен и да је приликом слетања дошло до тренутне декомпресије путничке кабине.

Будући у то време нису имали заштитна одела, вакуум је за само неколико секунди убио тројицу космонаута.

Према подацима добијеним из црне кутије која је била опремљена био-сензорима, астронаути су преминули за само 40 секунди.

Пацајев је умро у близини споменутог вентила, па се претпоставља да је покушао да га затвори.space-crashes-7Саљут 1 уништен је неколико месеци касније, а летелице Сојуз прерађене су тако да само двојица путника могу да стану унутра како би остали у заштитним оделима.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*