Како живе млади у Новом Пазару

Млади Новопазарци - Бошњаци, тврде да попуштају традиционална ограничења кад је љубав у питању, али не и васпитна строгоћа због обзира „шта ће чаршија рећи...”

0

Празна је средом новопазарска пијаца, она коју зову и „турском“, ваљда што преовлађује роба, која ко зна којим све путевима, овде стиже из те земље. У једној продавници џинса затичемо троје младих, код продавачице Зарифе Пучић дошли су, кажу, на кафу Анес Богућанин и Амела Кучевић. Питамо за цене фармерки. Разни су ту модели, разне и цене, што би се рекло, за свачији џеп. Најјефтиније су седамсто, а најскупље око четири хиљаде динара. Ако се купује на велико, тамо на суседној пијаци која ради само уторком и недељом, роба је знатно јефтинија.

– Има ли посла?

– Има, истина није као некада, деведесетих година, пре бомбардовања, али се продаје – објашњава нам Зарифа, која овде у трговини ради иако се образовала за рачуновођу у економској школи.

kjhkjhУ даљем разговору помињемо статистичке податке да је Нови Пазар град младих, просек је 33 године, али није добро што је незапосленост велика, што је на списку установе за запошљавање њих 24.000…

– Тешко се до посла долази, јесте да недостаје радника у текстилној индустрији, јер стари мајстори више не могу за машине а млади неће. У погонима за производњу џинса може се зарадити и до 400 евра месечно, али код већине ниси пријављен, немаш плаћени одмор, радиш сваког дана осим недеље… Ево, студирам одевну технологију у Зрењанину и кад завршим нисам баш оптимиста – објашњава нам Амела Кучевић.

– Млади одавде највише одлазе у Немачку, мањи број њих у Швајцарску, Аустрију… Свака породица, такорећи, има неког у Немачкој и они држе овај град. Да знате каква ће овде гужва бити пред новогодишње празнике и како је током лета кад они стижу на одмор – додаје Зарифа Пучић.

– Има ли забаве за вас младе у Новом Пазару?

– Мислим да има чак више него у другим, околним градовима. Пуно је овде кафића, долазе позоришне групе, ради биоскоп… објашњава Анес Богућанин, који је ђак овдашње техничке школе.

– Јесте ли чули за „Бетон махалу“ и за наше глумце, дојучерашње гимназијалце, које хвале у целом региону. Знате, забављамо се ми као сви млади, али смо и различити. Овде, рецимо, омладина мање пије алкохол, можда и из верских разлога. Али, разлика је и у томе што се нама вршњаци из других градова чуде како не можемо, рецимо у кафићу, остати и после поноћи. Одмах ту родитељи стрепе шта ће комшије рећи, креће прича у крају како је то лоша девојка, питају се каква је то цура кад кући долази касно. Нема везе да ли си Бошњакиња или друге нације. Ево, ја сам у економској школи била у разреду где је већина ђака православне вере, били смо као једно, али смо сви под тако строгом родитељском контролом – тврди Зарифа.

На наше питање да ли је у Новом Пазару све више младих жена које носе хиџаб они одговарају да је то присутније последњих година, уз напомену: „Бошњакињама то вера налаже, али је мало оних које носе никаб, јер нисмо ми овде присталице оне друге, рецимо, вехабијске линије у нашој вери“.

Питамо их и да ли се млади забављају, без обзира на верске разлике.

– А, има мешања, има кад је љубав у питању – тврди Зарифа.

– Нема дакле везе, побеђују ту осећања – закључујемо у разговору око те теме.

– Е, па није да нема. Има везе, има и проблема, али попушта то код нас младих – додаје Зарифа Пучић, што потврђују и њени гости, а наши случајни саговорници у продавници џинс одеће.

Мирољуб ДУГАЛИЋ, Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*