Какве је све новогодишње честитке народ слао Брозу

Пре шест деценија ни малишани ни одрасли у бившој Југославији нису веровали у Деда Мраза, већ само у Јосипа Броза Тита.

0

Највећа новогодишња жеља им је била да „драги Друг Маршал“, „кум“, „председник“ дуго поживи за „добро народа“. Средином прошлог века свет је такође био располућен на Исток и Запад, у оној земљи је владала немаштина, народ се највише уздао у једног човека. Ентузијазам, оптимизам и љубав врвели су на све стране попут гомила новогодишњих честитки Титу, из тек одвезаних фасцикли у Архиву Југославије, где се деценијама чувају.

Од граматике више се поштовао обавезни почетак честитке „Драги друже“, једино је Моше Пијаде дао себи слободе па написао „Драги Стари“. Готово на свакој новогодишњој поруци спомиње се и име Титове супруге Јованке.

„Несврстане“ жеље и честитке

Популарни Маршал је крајем 1954. и почетком 1955. године у далекој Индији и Бурми исписивао прве странице политике несврстаности и хладноратовског балансирања између Истока и Запада. Чак и по новогодишњим честиткама се може рећи да је он то успешно радио, па су му најлепше жеље стизале и од Џона Кенедија и Жаклине, Линдона Џонсона, Џимија Картера, Елеоноре Рузвелт, али и од Леонида Брежњева, Елене и Николаја Чаушескуа, Фидела Кастра, Нехруа, Индире Ганди, Енвера Хоџе… Ипак, Титу су вероватно најдраже поруке биле од младих.

„Драги наш друже Тито, ја млади пионир, честитам ти Нову 1955. годину. Нека ти буде срећна за нас све народе социјализма и да нас водиш к љубављу и слободи човечанства. Друже Тито, желим да се што пре вратиш из далека краја у нашу домовину и да примиш моју честитку. У име свих пионира града Дрниша прими најтоплије поздраве од својих младих сабораца за социјализам! Смрт фашизму – слобода народу! Грчић Кекец – Дрниш.

Блискост с вођом нису крили ни школарци

„Драги Тито, честитам ти Нову годину, да проведете заједно са својом супругом Јованком у здрављу и весељу. Шаље: Михаиловић Загорка, ученица петог разреда Основне школе ‘Јован Поповић’ – Обреновац“.

Годину дана касније мале руке основца писале су нове жеље.

„Драги друже Тито, радујем се што могу да Ти пожелим здравље и срећу у 1956. години“, Веселинка Дедић, ученица Основне школе „Јован Миодраговић“.

Форма само, наизглед, није била битна, чак ни ученим људима.

„Многопоштовани друже Претседниче, приликом Вашег повратка, после великог путовања, дозволите ми, пре свега, да Вам, друже Маршале, и Вашој уваженој Супрузи од стране моје и моје жене, пожелим добродошлицу и сретну Нову годину, пуну здравља и успеха! Као и цео народ, пратио сам Ваш пут, Ваше успехе и Ваш узвишен рад на разумевању и миру међу народима који су заиста толико потребни човечанству и његовом напретку. Југословенски народ, вођен од Вас, може заиста са поверењем да гледа у будућност. Примите, друже Маршале, и овом приликом уверење мога наискренијег и најдубљег поштовања и пуне оданости“. Стеван К. Христић, академик

Куме мој

Многи су врховног команданта својатали на различите начине, па чак и децом. Наиме, тада је сваком деветом наследнику у породици Тито био кум, што се истицало, без обзира на стилистику. „Маршалу Југославије Јосипу Брозу Титу Сретну Нову годину 1956. жели Вам, друже Тито, ваше кумче са својим родитељима, да нам дуго поживите за добро наших народа. Смрт фашизму – слобода народу!“ Ботић Јулија

Хајдук честита на четири језика

Садашњи навијачи „Хајдука“ из Сплита, који су недавно на дербију против Динама из Загреба узвикивали „Србе на врбе“ и „За дом спремни“ вероватно се неће поносити новогодишњом честитком из 1956. године.

„Сретна Нова година, Meillers voeux pour Nouvel-An, Best wishes for a happy New Year, Die besten Wunsche zu Neujahr“, пожелели су тада сплитски „били“ Титу.

„Јелен“: Дуг живот и ловачка коб

Ловци по некада претерају, али пре шест деценија у узгајалишту дивљачи „Јелен“ потрудили су се да буду бар креативни у новогодишњим жељама Маршалу, иначе страсном ловцу.

„Друже Тито, далеко сте од нас, у земљама афричког континента, но у срцима ми смо са Вама и желимо Вам много успеха у започетом послу. Честитамо Вам нову 1956. Годину и желимо Вам дуг живот и ловачку коб„. Колективи управа узгајалишта дивљачи „Јелен“.

Марко ТАШКОВИЋ, Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*