KALABIĆ: Napadi iz Sarajeva na Ivu Andrića da nisu tužni bili bi karikaturalni (VIDEO)

0

Napadi na Ivu Andrića koji u poslednje vreme dolaze iz Sarajeva predstavljaju svojevrstan pokušaj suđenja srpskom nobelovcu. Premda je on toliki duhovni gorostas da izgleda smešno ko su njegovi tužioci. Andrić je samo konstatovao istinu, naučnu istinu u svojoj doktorskoj tezi koju je odbranio u Gracu 1924. godine, a to je da je razvoj duhovnog života u Bosni nakon osmanskog osvajanja predstavljao jedan od najvećih udaraca ne samo evropskoj kulturi, nego i slovenskim narodima koji su tu oduvek živeli, rekao je Radovan Kalabić, član predsedništva Srpske narodne partije, istoriograf i publicista, gostujući u emisiji „Lazanski direktno“ na Radio-televiziji Republike Srpske.

Kako je podsetio, Andrić je u disertaciji govorio da je Bosna zemlja mržnje i straha te da su pogubne posledice islamizacije ove države ostavile pečat na slovenskom življu.

„To očigledno smeta ljudima koji žele da izmeste tu priču iz književno-teorijske i naučne aparature i da je prilagode svojoj dnevno-političkoj motivaciji. Napadi iz Sarajeva da nisu tužni, bili bi karikaturalni“ smatra Kalabić.

Govoreći o geopolitičkoj situaciji u svetu on je istakao da je Srbija postala aktivna u spoljnoj politici i jedan od najbitnijih faktora na Balkanu jer je shvatila da je svet multipolaran.

„To se možda najbolje videlo na nedavnom samitu u Pekingu. Koja je još država iz regiona bila pozvana osim Srbije?“ upitao je Kalabić.

Komentarišući početak izgradnje gasovoda Turski tok on je naglasio da je to jedan veliki i važan geoekonomski i geostrateški prodor.

„To znači da više ne važi direktiva nekadašnjeg britanskog ministra spoljnih poslova, Dizraelija, da se Zapad uvek oslanja samo na Turke i Albance. Turke su izgubili. Erdogan neće da ugrozi ekonomiju svoje zemlje i odnose sa Rusijom, ma koliko neko na Zapadu to priželjkivao“, zaključio je Kalabić.

 

RTVRS

POSTAVI ODGOVOR

*