КАЛАБИЋ: Русија је кроз историју увек била део Србије

0

Ако обухватимо период од Првог српског устанка до данас, морали бисмо да констатујемо историјски континуитет – Русија је Србији увек помагала осим у ситуацијама када је морала да брине сама о свом опстанку. Примера њене помоћи је безброј. Али данас се све чешће јавља, захваљујући медијским манипулацијама, лажно питање: А када је то Русија помогла Србији, изјавио је Радован Калабић, члан председништва Српске народне партије, историограф и публициста гостујући на Радију Сербона.

Он је у прегледу историјских примера руске подршке Србији подсетио да се у Првом српском устанку, на самом почетку, одиграла велика Штубичка битка у којој су Срби и Руси раме уз раме однели велику победу над Турцима.

„Кроз дипломатксу активност Русија чини све не би ли помогла српским устаницима и то све до 1812. године док није почео Наполеонов поход на Русију, који је у ствари, истине ради, био поход западне коалиције на ову земљу. Русија је тада, да би могла да одбрани себе, а да не остави Србију на цедилу, са Турском направила Букурештански уговор, који Турци нису испоштовали, а који је кулминирао Једренским миром 1829. године где Русија води главну заступничку политику према Србији. После је дошао Хатишериф, Сретењски устав… Све те дипломатске активности Русије биле су усмерене искључиво ка помоћи Србији“, указао је Калабић.

Како је нагласио, након што се опоравила од Наполеоновог похода Русија је поново узела заштитничку улогу према Србији све до 1853. године када је и сама изнова била у опасности због Кримског рата – заједничког напада Турске и Запада против Русије.

„Тада је Русија нажалост изгубила а Србија била неутрална у овом сукобу. С обзиром да је на Париску конференцију која је уследила након Кримског рата Русија ишла као губитница, тада је и изгубила ту заштитничку улогу према Србији. Али пролази не много времена, од 1856. до 1876. године када смо имали Руско-српско-турски рат. Поново смо били заједно, савезници, Русија је и дипломатски и војно стајала иза Србије“, подсетио је он.

За помоћ коју је цар Николај Други пружио Србију у Првом светском рату био је кажњен Октобарском револуцијом која се из данашње историографске перспективе може назвати и обојеном револуцијом. Каснији Совјетски савез и Југославија су биле две смртоносне замке, једна за српски народ, друга за руски народ.

Калабић је рекао да је Русија кроз читав овај период имала јасну мисију да заштити православне земље од турског јарма, чега се Запад видно плашио.

„Један од кључних догађаја била је посета 1910. године српског председника владе, Милована Миловановића Балачка и Краља Петра Првог Санкт Петербургу где су од руског цара добили потпуно поверење, подршку и предлог да Србија направи Балкански савез против турског јарма иза кога би стајала Русија. Тако је и било, споразум је потписан, одиграо се Балкански рат и чувена Кумановкса битка. Запад за тај договор није знао јер да јесте омели би га по сваку цену. Када су схватили да иза слободе Балкана стоји Русија они су брже боље покушали да преко Другог балканског рата и напада Бугарске на Србију омету руску подршку. Када ни тако нису успели јер је Србија изашла као победница из овог сукоба, онда су тражили повод за почетак Првог светског рата. Србија је оптужена као главни фактор за избијање овог великог сукоба“, навео је Калабић.

„За помоћ коју је цар Николај Други пружио Србију у Првом светском рату био је кажњен Октобарском револуцијом која се из данашње историографске перспективе може назвати и обојеном револуцијом. Каснији Совјетски савез и Југославија су биле две смртоносне замке, једна за српски народ, друга за руски народ“, рекао је он.

Говорећи о тренутној геополитичкој ситуацији у свету и улози Русије Калабић је истакао да је Русија данас поново јака што значајно мења поглед Запада према Србији.

„Запад нас посматра као предстражу Русије. Оно што на Западау данас не схватају, а нарочито код нас у региону, јесте чињеница да је свет већ постао мултиполаран. Формирао се „незападни свет“ у коме главну улогу играју Русија и Кина. Када погледате геоекономске потезе схватићете да данас на Западу више нема ни пара, али најгоре по њих ни идеја. У таквој ситуацији не нуде ни пројекте, али спутавају оне који долазе од Русије и Кине и значе за читав Балкан. Тако су опструисали гасовод Јужни ток. Како би спречили утицај Русије и Кине на овим просторима на делу је покушај стварања Велике Албаније и свођења Србије на преткумановске границе. Ко то не види стварно није добронамеран или је потпуни геополички аналфабета“, закључио је Калабић.

Послушајте снимак интервјуа са Радованом Калабићем.

Радиосербона

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*