Калабић: Српска и њен председник решени да остану на српском становишту

0

Питање враћања отетих надлежности Републици Српској уједно је и прворазредно европско питање, а у зависности од тога како се према овом питању поставе поједине чланице ЕУ, прије свих Њемачка и Француска, биће познато и који су курс заузеле, оценио је Радован Калабић, члан Председништва Српске народне партије, историчар и публициста.

Калабић је рекао да, какав год став да заузму поједине чланице ЕУ, Срби из Републике Српске, предвођени председником Републике Милорадом Додиком, решени су да остану на српском становишту.

„Истрајавање на српском становишту увек је за собом повлачило силне ризике и личне жртве. У име свих национално свесних, непреумљених и правдољубивих Срба Додик је понео свој и ‘Српски крст’. И он га носи без страха за личну и за безбедност своје породице. Њему се отворено прети да ће бити смењен са председничке функције и изолован из политичког живота. Такву претњу му упућују и Бакир Изетбеговић и високи представник за БиХ, означавајући га, уједно, као политичку и физичку мету“, истакао је Калабић у ауторском тексту за портал „Видовдан“.

Он је нагласио да се чак и поједини српски страначки прваци из Републике Српске у скорије време двоуме да ли да признају Додика за свог председника и најављују прекид комуникације са њим.

„На страну што ове претње у измењеним међународним околностима сада долазе из уста с напола извађеним политичким зубима, па више подсећају на бапско вавољење и сиктање него на рику моћних лавова, председник Републике Српске је показао да је зарад српског интереса спреман и на политичку и на личну жртву“, навео је Калабић.

Он је упитао да ли данас у српском политичком корпусу постоји још неки државник Додиковог мегданџијског формата, који је у потпуности одбацио туђе наочаре и који на ствари гледа „српским очима“, који се, како каже, не пренемаже, не глумата, не калкулише, не заводи и не опсенари, већ говори свима разумљивим језиком.

„Има ли данас још неког политичара Додиковог калибра који сме да понови како воли матицу Србију, те да својим поступцима то и свакодневно потврђује, који је успео да уједини и грађане и политичке странке око најважнијих државних питања, а народ да ослободи такозваног стокхолмског синдрома, страха и наметнутог осећаја кривице и самооптуживања, који је учинио све да народ у Републици Српској поврати самопоуздање, победнички и слободарски дух“, навео је Калабић у тексту под насловом „Српско становиште и перспективе Републике Српске или побједнички марш Милорада Додика“.

Он је упитао и има ли политичара, попут Додика, који се не понаша као да историја државне творевине на чијем је челу и историја уопште са њим почиње и са њим завршава, већ користи сваку прилику да истакне значај и улогу Радована Караџића, оснивача и првог предсједника Републике Српске.

„Има ли политичара који је територијално малу Републику Српску довео до поузданог партнера државних колоса какви су Руска Федерација и НР Кина и који је заслужан што је Република Српска, некадашње ратно поприште, згариште и збег, прерасла у ‘Српски Пијемонт’“, упитао је Калабић.

Он је истакао да је Додик, истовремено, наговестио да је могућа и другачија Европа од ове коју представљају безлични, отуђени и „неизабрани бриселски чиновници“, а то би била „Европа суверених нација или ‘конфедерација отаџбина’, слично грандиозној Де Головој геополитичкој замисли“.

 

 

 

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*