Калифорнијски масакр: Ово је прича о геноциду над америчким урођеницима

0

Аутор књиге „Амерички геноцид“ тврди да је постојала свесна намера Kалифорније да се реши урођеника бруталним методама као што су масовне депортације, ропство и масакри

Велики број књига бави се систематским истребљењем калифорнијских Индијанаца, али ни једна није толико ужасавајића као „Амерички геноцид“ Бенџамина Медлија, професора историје на Kалифорнијском Универзитету.

У књизи се процењује да је између 9.000 и 16.000 Индијанаца убијено од стране милиција и државних војника између 1846. и 1873. године. Медли је овај злочин окарактерисао као „организовано уништење“ мирољубивих урођеничких народа.

„Израчунао сам број мртвих на основу конзервативнијих процена. Нисам желео да ме оптуже за претеривање“, рекао је Медли.

Аутор тврди да је постојала свесна намера Kалифорније да се реши урођеника бруталним методама као што су масовне депортације, ропство и масакри. Он сматра да то што се десило калифорнијским индијанцима у потпуности одговара дефиницији геноцида, односно да се ни по чему не разликује од онога што се десило Јеврејима, Јерменима и Руанђанима.

Медли је провео 10 година скупљајући податке о злочинима над Индијанцима. Иако су записи били расути, они су барем били доступни у архивама широм земље. Нико није ни покушавао да заташка шта се десило. У истраживању докумената, Медли је открио да су злочини вршени под покровитељством државе и да је најчешће теза о расној супериорности коришћена као оправдање.

Дубоко уврежено мишљење у Kалифорнији 19. века било је да све Индијанце треба под хитно истребити. Због тога не чуди што је у масовним егзекуцијама ћесто учествовала америчка војска.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*