Каљинка под отвореним небом

0

Ансамбл Црвене армије „Александров” одржао је спектакуларан концерт под отвореним небом на платоу испред Храма Светог Саве. Јединственом сценографијом, и то у пуном саставу који броји 112 чланова – 50 чланова хора, 30 чланова оркестра, четворица солиста и 26 играча, под вођством два диригента, оставили су без даха Београђане који су одушевљено пратили једноипочасовни музички спектакл.

Више хиљада људи неколико сати пре самог почетка програма окупирало је плато испред највеће српске богомоље. Околне улице на Врачару биле су затворене, а узбуђени Београђани буквално су трчали како би нашли што бољу позицију за посматрање. Док је један мали број обожавалаца имао срећу да са столица ужива и ишчекује почетак програма, већина је била иза ограде. Неки су се удобно сместили на траву и није им сметало што не виде целу позорницу, битно је да су их чули.

– Имам утисак као да сам дошла да слушам неког свог најближег. Они су феноменална и по свему јединствена трупа. Привилегија је чути их и гледати – рекла је Анђелка Обрадовић, која је с унуком дошла да чује неке од најлепших руских песама.

Међу званицама у првим редовима нашао се државни врх, министри, представници Војске Србије, градски челници…

Громогласним аплаузом публика је поздравила чланове ансамбла, а они су почастили масу песмама „Свети рат”, „Марш Будјонова”, „На сунчаном пољу”, „Песма о митраљеским кочијама”…

Руски хор понос је свог народа. Чувен је по репертоару који говори о храбрости и одважности совјетских војника, и редовно наступа на свечаним догађајима посвећеним датумима Великог отаџбинског рата, како у Русији тако и изван ње, али и на прославама важних празника као што су Дан победе, Дан бранилаца отаџбине, Међународни дан жена…

„Дан Победе” једна је од најдражих песама совјетског народа о Отаџбинском рату, док је „Ишао сам из Берлина” нумера пуна живота коју су певали совјетски војници и победници, враћајући се из Берлина својим кућама.

У песмама ансамбла „Александров” неретко се помиње и љубав. На репертоару су се нашле и чувена „Каћуша”, песма о истоименој девојци која својом песмом шаље поздраве вољеном војнику и граничару.

Композицију „Ждралови” хор је посветио свим погинулим војницима и вечном сећању на њих.

„Никада нећу заборавити те прекрасне очи. Пробудиле су моје срце. Боље да их више не срећем” стихови су романсе „Црне очи”, коју је београдска публика имала прилику да чује, а ту је и неизоставна „Каљинка”, велика руска народна песма која је постала визит-карта овог хора. Ову нумеру поштоваоци који су решили да суботње вече проведу слушајући руске композиције дочекали су с великим одушевљењем. И оне најустегнутије тактови су натерали на игру.

Ансамбл „Александров” одржао је свој први наступ 12. октобра 1928. у Централном дому Црвене армије, а већ средином тридесетих био је познат и ван граница Русије.

Ове године обележава 90 година постојања, а у целом свету поистовећују га с познатим руским именима као што су Бољшој театар, Ермитаж, Третјаковска галерија, Алмазни фонд московског Кремља…

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*