Kамере прате Београђане, а нико не зна ко их је поставио!

0

Неко је поставио на десетине камера које прате Београђане, а надлежни о томе не знају ништа!

Возачи у Београду остали су шокирани када су недавно приметили да се на више локација у граду постављају камере за снимање саобраћајних прекршаја. Неки од њих су фотографије нових камера доставили медијима, а они су објављили да се ради о 32 нове камере, које ће снимати несавесне возаче који возе жутом траком, пролазе кроз црвено светло на семафору и прекорачују брзину.

– Многи возачи су се узнемирили вешћу да им, постављањем нових камера, прете и нове казне за прекршаје, али оно што је можда и више од тога узнемрило све јесте питање: “Kо поставља камере по Београду?” Ово питање наметнуто је, пошто су из Министарства унутрашњих послова јуче демантовали да су они поставили 32 камере за видео-надзор – каже наш саговорник.

Збрка је настала када су из МУП саопштили да они нису били задужени за постављање нових камера на Палилули, Новом Београду, Чукарици, Савском венцу, Раковици, Старом граду, Сурчину и Лазаревцу.

– Министарство унутрашњих послова Републике Србије није поставило у Београду ниједну нову камеру за детекцију саобраћајних прекршаја од 2011. године, када је овај систем пуштен у рад, нити је у току њихово инсталирање – саопштили су из МУП-а и додали да тренутно у главном граду постоји 14 камера за откривање саобраћајних прекршаја.

Ни из градског Секретаријата за саобраћај нису могли медијима да потврде да је камере поставио Град Београд. Наиме, градски секретар за саобраћај рекао је медијима да не могу да им одговоре, јер имају кадровских проблема.

– Пошто нико од надлежних није преузео одговорност за постављање тих камера, поставља се питање ко их је поставио? Kамере за снимање саобраћајних прекршаја на јавним градским саобраћајницама може да поставља Град Београд, односно градски Секретаријат за саобраћај или Министарство унутрашњих послова. Пошто МУП демантује постављање видео надзора, а ни из Градског секретаријата нису потврдили да су они одговорни за њега, остаје нејасно ко јесте – каже наш саговорник који је желео да остане анониман.

Професор Саобраћајног факултета у Београду Милан Вујанић рекао је да саобраћајне камере у граду може да поставља само Градски секретаријат.

– Само тај секретаријат има право да их поставља и нико више, јер они воде рачуна о саобраћају у граду. МУП може да поставља камере али само уз дозволу градског секретаријата – објаснио је Вујанић.

Kако су испричали грађани Београда, највише камера је постављено у Општини Нови Београд.

– Kамере смо уочили на више локација, где их раније није било. Рецимо у Булевару Михајла Пупина, у Омладинских бригада, код хотела “Хајат”, у Јурија Гагарина, булевару Милутина Миланковића али и на Бранковом и мосту на Ади. Иначе водим рачуна у току вожње да не направим прекршај, и знам где се налазе камере по граду како бих избегао казну, тако да су ми нове камере упале у очи, јер да су раније биле ту, до сада бих приметио – испричао један Београђанин за наш лист.

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*