Кандићка напала потпредседника ДСС! (ВИДЕО)

ТВ Пинк, Јутарњи програм, гости Наташа Кандић и Милош Јовановић, тема: Измене Кривичног законика којим се забрањује непризнавање геноцида.

0

Гости Јутарњег програма ТВ Пинк у рубрици „Сви причаји о…“, били су Наташа Кандић и Милош Јовановић, тема: Измене Кривичног законика којим се забрањује непризнавање геноцида.

Кандић: Изјава министарке Кубуровић је јасна око допуне законика којим ће се кажњавати непризнавање геноцида. То је потез који показује да се поштују међународне одлуке, пресуде… Она јасно каже да се то односи само на пресуде сталног међународног кривичног суда, то се не односи на суд за бившу Југославију у Хагу. Влада покушава да покаже своју приврженост владавини права. Али те пресуде међунарондог кривичног трибунала нису најбитније за наше потребе овде. Ми се бавимо Хашким трибуналом за простор Југославије.

Јовановић: Све је неприхватљиво око овог закона. Ако то прође буди се вербални деликт, кажњава се слобода мишљења и изражавања. Ево ја као правник више нећу моћи да се критички односим према неким пресуда јер ћу завршити у затвору. То је тоталитарна логика. У нашем контексту где се Србима намећу непостојеће кривице оваква измена закона може да буде врло опасна. У Сребреници није био геноцид, а сада ћу можда имати проблем ако то јавно кажем. А и није пракса у свету. У САД можете свашта да кажете, и да је Хитлер био сјајан човек, нећете кривично одговарати за то. Тако је и у многим земљама ЕУ, Европе. Кад Нела Кубуровић каже да ми пратимо ЕУ у овоме то и није баш тачно.

Кандић: Предлог измена је врло безначајан. Не знам зашто се ДСС буни. Ваша изворна странка није таква какву је ви данас представљате. Коштуница се не би бунио за овакве измене закона као правник.

Јовановић: Није тачно. Овакав став је ДСС увек заговарала. Ја као научник не могу да дозволим да овако причате.

Кандић: Ви научник? Какав сте ви то научник кад можете овако да разговарате са мном. Да ли је ваш неки рад имао утицај на развој међународног хуманитарног права? Из које сте ви странке?

Јовановић: Из ДСС као што врло добро знате.

Кандић: У време Коштунице су се људи врло љубазно понашали а Ви сада упадате у реч. Отићи ћу ево сада из студија. Врло сте непристојни. Овај потез владе око измене закона је да се покаже спремност да се прихвате све обавезе које нам стоје као друштву на путу ка ЕУ, да признаје и суд у Хагу. Проћи ће у Скупштини, не верујем да ишта може да се деси.

Јовановић: Не желимо да се ова ствар инкриминише. Не могу ја као научник, када са научне стране да кажем да није почињен геноцид у Сребреници, а није, да за то кривично одговарам. Без обзира што је суд неки страни рекао тако.

Кандић: Постоји само неколико људи као што сте Ви, који се декларишу као научници, личите на Стефана Каргановића из Републике Српске. То је за озбиљан свет научни неприхватљиво. Ви сте од оних који се плаше да ће им одузети право да вичу: Нож, жица, Сребреница!

Јовановић: Ово је сад стварно увреда. Расприрвање верске и националне мржње.

Кандић: Биће усвојена ова измена. Остаће појединци као што су ови у ДСС. Нема никакве разлике између Вас и радикала. Немојте да се нервирате. Позлиће вам.

Јовановић: То је већина грађана госпођо Кандић, већина нормалних људи.

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*