Кандићкин Фонд подиже у Батајници споменик убијеним Албанцима!

ФХП покренуо је иницијативу за стварање батајничког места сећања

0

Фонд за хуманитарно право (ФХП) покренуо је иницијативу за стварање батајничког места сећања на месту где су пронађени посмртни остаци 744 Албанаца страдалих током рата на Косову.

Петиција се може потписати на интернет страници www.batajnicamemorialinitijative.org/sr, речено је данас на конференцији за новинаре на којој је представљен „досије о уклањању доказа о злочинима током рата на Косову“.

– Шеснаест година након открића масовних гробница у Батајници, Петровом Селу и код језера Перућац и више од три године по откривању масовне гробнице Рудница, на тим локалитетима не постоје никаква обележја која би указала на то да су на територији Србије пронађене стотине лешева жена, деце и мушкараца цивила страдалих у бројним масовним злочинима на Косову – казала је директорка правног програма ФХП Милица Костић.

До сада нико није одговарао

Она је казала да ФХП позива надлежне органе да одговорни за злочине морају да буду процесуирани и да интензивирају потрагу за несталима и додала да до сада нико у Србији није одговарао за операцију скривања тела косовских Албанаца у масовне гробнице.

– На снази је тренд ућуткивања жртава. Особе које су одговорне за злочине добијају друштвену пажњу, бивају одликоване постављане на позиције. Време је да ратни злочинци заћуте да бисмо дали место жртвама – рекла је Костић и додала да су данас у државним институцијама запослене особе које су учествовале у ратним злочинима.

У досијеу који је данас представљен наводи се да је одлука о прикривању трагова злочина испланирана најкасније у марту 1999. године на највишем државном нивоу.

Операција скривања тела

У досијеу „Уклањање доказа о злочинима током рата на Косову: Операција скривања тела“, наводи се да је у масовним гробницама, које су откривене на четири локације у Србији, пронађено 941 тело Албанаца убијених на Косову 1999. године, превасходно цивила страдалих ван борбе.

Наводи се и да су пронађена теле жена и деце, а да је најчешћи узрок смрти био „стрелне ране на глави, што указује да су жртве страдале у егзекуцијама ван борби“.

Сазнања полазиште за темељну истрагу

Извршни директор ФХП Косово Беким Блакај рекао је да је у 1999. и 2000. години убијено и нестало 13.535 особа, а да је међу несталима најмање 1.000 Албанаца и 428 Срба.

– Органи на Косову и овде не раде довољно на откривању истине – рекао је Блакај.

Истраживач ФХП Немања Стјепановић рекао је да докази до којих је дошао ФХП могу да буде полазиште за темељну истрагу коју би требало да спроведе Тужилаштво за ратне злочине.

Он је навео да су акције сакривања доказа понављане по истом шаблону сваки пут. Да када је реч о масовним гробницама „исплива“ хладњача са лешевима, а онда се они под наџором наченика Ресора јавне безбедности МУП-а Властимира Ђорђевића превозе до места где се покопавају, а највећи број пронађен је у Батајници.

Из доказа до којих је ФХП дошао произлази да су у транспорту и покопавању лешева и прикривању доказа учествовали припадници полиције, војске, али и јавних комуналних предузећа у градовима у којима су прављене масовне гробнице или спаљивана тела. Наводи се и да су у полицијским и војним структурама, а што се види из докумената тих безбедносних органа, за нелегално уклањање лешева коришћени термини „асанација терена“ и „санација терена“.

У досијеу се наводи и да се сумња да у Србији постоје и четири места на којима су тела жртава довожена са Косова и спаљивана. На основу изјава очевидаца сумња се да су тела спаљивана у Мачкатици код Сурдулице, у комбинату „Фероникл“ код Глоговца, и у рударско-топионичарском басену Бор.

Спасић: А истина о српским жртвама?

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Симо Спасић прво је на конференцији затражио минут ћутања за све жртве, а потом затражио да ФХП у Београду представи налазе о убијеним и киднапованим Србима, Ромима и Горанцима и упитао „шта би им се десило да на Косову говоре само о српским жртвама, док у првом реду седе породице албанских жртава“. Он је рекао и да ФХП добија велики новац да Србе представи као злочинце.

Представници ФХП-а рекли су да они не деле жртве према националности и да је та организација урадила много више на проналажењу доказа о српским жртвама, него државни органи Србије.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*