Кандидати деле пет милиона евра из буџета

0

Једини председнички кандидат који неће користити новац из републичког буџета за финансирање трошкова кампање јесте Мирослав Паровић, лидер Народног слободарског покрета.

Како је рекао за наш лист, он није обезбедио гаранцију која се тражи за додељивање средстава из државне касе.

Други кандидат, Лука Максимовић, узеће само 1.002.000 динара, јер је толике гаранције дао.

Осталих девет председничких кандидата положили су „пуно” изборно јемство и добиће предвиђени новац из буџета, само што још нема података по колико тачно.

На молбу „Политике”, упућену у прошли уторак, Министарство финансија, код кога се полажу гаранције и које, на основу тога, одређује колико ће новца кандидати добити за први изборни круг, још нам није доставило информације о коликом је износу реч. Према Закону о финансирању политичких активности, за трошкове кампање за председничке изборе биће издвојено близу 642 милиона динара из републичког буџета (око 5,2 милиона евра), а пола те суме (око 321 милион динара) биће расподељено равномерно кандидатима који положе одговарајуће гаранције. Јемство се враћа свакоме ко освоји бар један проценат гласова.

Представници изборних штабова рачунају да ће добити по око 29 милиона динара (што се добија када се 321 подели на 11 кандидата), али треба рачунати да један не учествује у расподели, а један узима тек милион. Коначну реч, ипак, даће Министарство финансија.

„Политика” у изборним штабовима кандидата сазнаје да су Бошко Обрадовић и Ненад Чанак као јемсто положили банкарске гаранције, Вук Јеремић – новац, као и Војислав Шешељ. Немања Шаровић (СРС) каже да је гаранција „новац са страначког рачуна који су радикали уштедели у претходном периоду”. Исту врсту јемства, изгледа, положио је и кандидат Александар Вучић. У његовом изборном штабу рекли су нам да су учинили све по закону и предали гаранције на време, наглашавајући да су једина странка која никоме није дужна „ниједан бели динар”.

Новац је јемство и Луке Максимовића, односно Љубише Прелетачевића Белог. Али, само поменутих нешто више од милион динара. Ана Стојановић из изборног штаба Белог каже да су одлучили да не узимају сва средства него онолико колико им је народ донирао.

„На рачун нам је стигло око 1.002.000 динара и толико смо и тражили из буџета, а новац који смо скупили послужиће као јемство. Значи, имаћемо укупно око два милиона динара у случају да пређемо један одсто. Нисмо ни хтели више. У принципу, тај новац нам није потребан, јер трошкови наше кампање су гориво (посебно за последњих неколико дана, када планирамо да обиђемо Србију) и беџеви”, каже Ана Стојановић, у чијој је кући, иначе, изборни штаб Белог, па немају ни трошкове закупа простора.

Највећи трошак у кампањи Луке Максимовића јесте накнада за оверу око 13.000 потписа, која ће износити око 700.000 динара. „Ни за прошлогодишње изборе у Младеновцу нисмо имали билборде. Та кампања нас је, иначе, коштала 36.000 динара. Ни сада немамо ни хемијске, ни упаљаче, а спотове смо радили сами, обичним телефонима”, истиче Ана Стојановић.

Или, како је то Бели саопштио на свом фејсбук профилу: „Сад мало без зезања, љуби вас чика. Мој тим је одучио да не диже тих 29 милки из буџета (канда би било безобразно), него ће донације људи да приложи као јемство за прелазак један одсто на изборима. Највећи део пара (700.000) отишао нам је на потписе, ресто крцамо паметно, па да се меримо 2. априла.”

Гаранције за кандидата Демократске странке Србије Александра Поповића су хипотеке на три стана страначких функционера, као и новац (око милион динара) који су такође прикупили људи из ДСС-а. „Моје јемство је хипотека на земљу на Златибору у власништву моје сестре и зета”, каже за наш лист председнички кандидат Милан Стаматовић.

Јемство Саше Јанковића је хипотека на пословни простор људи који су подржали његову кандидатуру, а хипотеку је користио и Саша Радуловић. „Користићемо искључиво новац из буџета. Као и на претходним изборима на којима смо учествовали, јемство ће бити хипотеке на некретнине у власништву чланова породице Саше Радуловића”, кажу у изборном штабу кандидата Покрета „Доста је било”.

 
Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*