Kapetan Dragan ostavljen kao pas u ustaškom zatvoru (VIDEO)

0

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan ili Kep, nema novca da angažuje advokate koji bi ga pred hrvatskim sudom odbranili od optužbi za navodne ratne zločine.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan ili Kep, nema novca da angažuje advokate koji bi ga pred hrvatskim sudom odbranili od optužbi za navodne ratne zločine.

Kepa, koji je od 9. jula utamničen u zatvoru na Bilicama kod Splita, i dalje zastupa advokat po službenoj dužnosti Darko Stanić.

– Vasiljković je razgovarao s desetak advokata, ali nijednog nije angažovao. Očigledno je reč o novcu. Nisam siguran da raspolaže s dovoljno sredstava da bi sebi mogao da priušti tim advokata kakav želi – kaže Stanić.

Platićemo samo posmatrače

Branilac dodaje da Kepa zbog besparice još nijednom nije posetila supruga Nada iz Australije.

– Redovno se čuje sa ženom, ali ona za ovih nekoliko meseci još nije došla da ga poseti. Dug je i skup put iz Australije. Pretpostavljam da je to glavni razlog što još nije došla – naglašava Stanić, ističući da njegovog klijenta redovno posećuju samo srpski i australijski konzuli.

U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu tvrde da ne znaju ništa o finansijskoj situaciji Kapetana Dragana i obećavaju da će mu pružiti svu neophodnu pomoć.

– Finansijski deo nije u našoj nadležnosti, ali ćemo Vasiljkoviću pružiti svu moguću pomoć koja je do nas. Obezbedićemo posmatrače koji će pratiti suđenje i kontrolisati da li je ono pravedno i fer – objašnjavaju u tužilaštvu.

Sude svim Krajišnicima

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra da bi Srbija morala da pomogne Kapetanu Draganu.

– Moramo da shvatimo da je ovo suđenje politički motivisano i upereno protiv svih Krajišnika koji su čuvali svoja ognjišta. Hrvatska procesom protiv Kapetana Dragana upravo šalje poruku Krajišnicima da im nema povratka tamo. Zato i sumnjam u pravednost hrvatskog sudstva u slučaju protiv Vasiljkovića – naglašava Linta.

Kapetan Dragan je, inače, u zatvoru na Bilicama smešten u ćeliji od 30 kvadrata, ima televizor i pristup dnevnoj štampi. Posebno se vodi računa o njegovoj bezbednosti, zbog čega u šetnju ide sam, odvojeno od ostalih pritvorenika. Početkom oktobra Županijski sud u Splitu trebalo bi da odluči hoće li mu produžiti pritvor.

Preživljavao od pomoći dijaspore

Izvor blizak Kapetanu Draganu tvrdi da mu je svojevremeno srpska dijaspora u Australiji prikupila dva miliona australijskih dolara.

– Kep je u ekstradicionom pritvoru proveo devet godina. Moguće da je veliki deo tog novca potrošen tokom pravne borbe da ne bude isporučen Hrvatskoj, što se na kraju, nažalost, dogodilo – zaključuje izvor.

POSTAVI ODGOVOR

*