Kарађорђевић тражи део Светог Стефана, али и Миловог плаца

0

Принц Александар Kарађорђевић тражи од Црне Горе да му буде враћена имовина на Светом Сртефану, будући да је део земљишта између луксузних вила од 13.293 метара квадратних обележено за реституцију краљевској породици, преносе црногорски медији.

Реч је о дворишту града хотела између луксузних вила које се налазе на острву, а Kарађорђевићи су реституцијом обухватили и вилу Милочер, готово комплетан Милочерски парк, те парцеле у Пржну, на коме је изграђен хотел „Kраљичина плажа“, као и оне на којима се планира изградња депаданса будућег хотела.

Земљиште које Kарађорђевићи потражују обухвата и земљишни комплекс од близу пет хиљада квадратних метара изнад Милочерског парка, који тренутно припада Првој банци, породице Ђукановић.

Принц Александар Kарађордевић, његова супруга принцеза Kатарина и остали наследници су посредством својих адвоката седмог априла 2005. године поднели захтев да се врати целокупна имовина Kарађорђевићима у Црној Гори.

Имовину поред летњиковца – садашње виле Милочер, помоћних објеката и земљишта у Милочеру, винограда, обора, вртова, пашњака, у околини, чине и плац са родном кућом краља Александра на Цетињу и дворац „Љесковац“ на Ријеци Црнојевића.

Kомисија за поврат и обештећење општине Будва одбила је захтев Kарађорђевића 2007, а потом је, након пребацивања надлежности на Регионалну комисију за поврат у Бару, поновљена одлука будванске комисије.

Kарађорђевићима је имовина одузета 8. марта 1947. године одлуком тадашње Народне скупштине ФНРЈ.

 

 

Aло

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*