Карађорђевић: Тужно је и срамотно што нам Србија није вратила имовину!

0

Престолонаследник отворено причао о дуговима за струју, сарадњи са Вучићем и Николиће, али и открио шта мисли о Шешељу и Вуку Драшковићу
Престолонаследник Србије Александар Други Kарађорђевић отворио нам је врата свог краљевског двора и без длаке на језику причао о дуговима за струју, односима са премијером Александром Вучићем и председником Србије Томиславом Николићем, али и о томе шта мисли о Војиславу Шешељу, Вуку Драшковићу, као и када ће имовина Kарађорђевића у Титовом сефу бити враћена члановима породице.

Скромно и домаћински, уз колаче и чај, дочекани смо на Белом двору, а престолонаследник Александар нам је открио жељу у новој 2017 – да његова породица буде што већа и да му синови стану што пре на луди камен.

Пријатељски разговор са Рамом

На венчању краљевске породице из Албаније срели сте се са Едијем Рамом, о чему сте причали?

– Наш разговор је био пријатељски, коректан и конструктиван, али не заборавите да ја немам никаква овлашћења да са страним политичким личностима отварам теме о којима меродавно одлучују држава Србија и њени органи.

– Искрено се надам да ће један за другим почети да стају на луди камен, што ће нам свима пружити
велико задовољство, а мене и моју супругу учинити поносним.

У Србији се почело са прикупљањем потписа за промену Устава Србије и успостављање монархије, да ли је дошло време да Србија поново постане краљевина?

– Србија би као мала земља имала користи од обнове уставне парламентарне монархије, која обезбеђује
политичку стабилност, као и неутрално, нестраначко посредовање између политичких фактора. Многе чланице Европске уније, као што су Шпанија, Белгија и скандинавске земље, примери су успешних монархија. Ипак, ова одлука треба да буде на нашем народу.

Да ли се још надате да ће злато из Титовог сефа бити враћено Kарађорђевићима или све мање верујете у то?

-Питање приватне имовине је ствар елементарних људских права и принципа и оно треба да важи за све,
па и за Kарађорђевиће.

Премијер Вучић вас је прозвао због неплаћених рачуна за струју. Хајде да ставимо тачку на ту причу и откријемо колико заиста износи фамозни дуг?

– То је било пре него што смо премијер и ја имали прилику да се састанемо и да га детаљно упознам са стварном ситуацијом дворског комплекса на Дедињу. Постоји велико интересовање за дворски комплекс (краљевски двор, дворска капела, Бели двор и дворски парк), с обзиром на то да привлачи хиљаде домаћих и страних посетилаца сваке године.

Шта мислите о председнику Томиславу Николићу и у каквим сте односима?

– Са председником имам више него коректан однос. Функција коју обавља веома је одговорна и захтева поштовање.

Kо вам је од свих политичара највише помогао откако сте се вратили у Србију?

– Многи су помогли, у складу са околностима у датом тренутку, у складу са могућностима или вољом. Не бих желео никог посебно да издвајам. Од удара економске кризе прошли смо један веома тежак период, али се чини да је и нас захватио овај талас позитивних промена.

Kолико годишње новца је потребно за одржавање Белог двора?

– Овде је потребно раздвојити два појма. Први је превентивно одржавање и бројне сталне поправке споменика културе, а друго је инвестиционо одржавање. За прво је потребно онолико колико је Влада Србије наменила за идућу годину, а надам се да ће ускоро бити простора и за ово друго, за чим овај споменик културе жуди већ деценијама.

Докле се стигло са захтевом породице Kарађорђевић о повратку имовине?

– Ми као породица и даље чекамо, као и остали. До сада нам ништа није враћено, што је веома тужно и није коректно. Једини изузетак су принцеза Јелисавета и њен покојни брат кнез Александар. Чини ми се, ипак, да је питање повраћаја имовине тако правно постављено да се избегне било какво враћање или компензација. Оно што је до сада враћено сасвим је периферно у односу на укупну масу потраживања. Никога и ништа не потцењујем, али је прилично увредљиво када се из повраћаја искључи нешто што се окаракатерише као „имовина коју користи држава или јој је потребна”, а онда та иста држава део те имовине коју „користи или јој је потребна” изнесе на продају.

Да ли мислите да постоји политичка воља да вам се врати имовина?

– То питање би требало да буде правно, а не политичко, и ја искрено верујем да је данас управо тако.
Моја породица и ја се надамо да ће бити позитивних помака у 2017, као и за све остале породице.

Шта бисте пожелели грађанима Србије за Нову годину?

– Грађанима Србије желим да их у 2017. прате здравље и срећа, као и да проводе што више времена са својим најдражима и са својим породицама у миру и љубави. То је најважније, а све остало ће доћи само од себе.

Kакво је, после свега, ваше мишљење о премијеру Вучићу?

– Са премијером Вучићем имам веома конструктиван и квалитетан однос. Он веома добро разуме деценијама нагомилане проблеме дворског комплекса на Дедињу, показао је добру вољу да помогне и ја сам му веома захвалан на томе. Обојица увиђамо да је дворски комплекс на Дедињу од великог историјског значаја за српски народ. Задивљујућа је историја овог комплекса како пре, тако и после Другог светског рата. У два двора, краљевском и Белом, налазе се нека од најважнијих уметничких дела у Србији, посебно француске и италијанске класичне уметности.

Однос с Вуком зависи од њега

Да ли се и даље дружите са Вуком Драшковићем и шта мислите о њему?

– Ја сам током деведесетих имао пођеднако квалитетну комуникацију са свим лидерима демократске опозиције, са Ђинђићем, Kоштуницом и другима. Заједно смо радили на успостављању демократског поретка у Србији. То је био напоран рад, а не дружење. Мој однос са Драшковићем никада није имао никакав ексклузивитет у односу на друге, а како су то медији схватали и преносили, то не зависи од мене.

Шешељу као војводи судиће историја

Да ли сте у контакту са Војиславом Шешељем и шта о њему као војводи можете да кажете?

– Последњи пут сам га видео на пријему поводом националног дана Шпаније у Хотелу „Метропол“, где је такође био гост. Једини меродаван суд о војводама даје историја

 

 

 

 

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*