Карић долази, држава му враћа „ферари 599” и „фијат 500”

Суд издао наредбу за укидање потернице. – Од чланова породице Карић заплењена су само два аутомобила, док поступак за привремено одузимање више станова, некретнина, земљишта и удела – није добио епилог на суду

0

Богољуб Карић ће као потпуно слободан човек у Србији присуствовати венчању ћерке у суботу. Полицији је јуче, сазнајемо, стигла наредба суда за укидање потернице, те за овог бизнисмена више нема препреке да дође у домовину. После обустављања истраге против њега, Специјални суд је јуче укинуо решење о притвору и наложио да се укине потерница, која је за њим расписана пре 11 година.

Међународна Интерполова потерница, подсетимо, била је укинута против Карића још пре две године. Његови адвокати су се, како смо раније писали, 2014. жалили комисији која испитује оправданост потерница у централи Интерпола у Лиону. Тада је из ове међународне полиције препоручено свим њеним чланицама да потерница буде невидљива на систему, односно да се по њој не поступа. Због тога је Карић могао да путује свугде осим да дође у Србију, где је на снази до јуче била национална потерница.

После одустајања од кривичног гоњења и хапшења, Карићу би требало да буду враћена и два аутомобила „ферари 599” и „фијат 500”. Ова возила су му привремено заплењена на основу наредбе Вишег јавног тужилаштва 2010. године. Ништа више од Богољуба Карића, али и осталих чланова породице Карић, држава није одузела.

Како је за „Политику” потврђено у Министарству правде, од чланова породице Карић заплењена су само два аутомобила, док поступак за привремено одузимање више станова, некретнина, земљишта и удела – није добио епилог на суду.

Возила се, како је прецизирано, чувају у магацину Дирекције за управљање одузетом имовином и нису давана никоме на коришћење.

„Дирекцији за управљање одузетом имовином још није достављено решење о враћању аутомобила од надлежних државних органа, али чим буде, возила ће бити враћена”, наводе у Министарству правде.

У овом министарству подсећају да суд издаје наредбу за привремено или трајно одузимање имовине за коју се сумња да је стечена кривичним делом, па исто тако даје наредбу односно решење за враћање те имовине, уколико се поступак обустави или оптужени докаже да није крив.

Тужилаштво за организовани криминал је, подсетимо, прекјуче донело наредбу да се обустави истрага против Карића због злоупотребе положаја одговорног лица. Након тога је судија за претходни поступак укинуо решење о притвору и наредио повлачење потернице.

Да ли ће Богољуб Карић после свега тужити државу, његов бранилац Милорад Пањевић за „Политику” није одговорио. Подсетимо, државу су обично тужили и туже они који су били у затворском притвору. Карић није ни дан провео у притвору, будући да је по покретању истраге и расписивању потернице уточиште нашао у Русији. Евентуално, овај бизнисмен би могао да тражи одштету од државе у случају да је вођење кривичног поступка наштетило на неки начин његовом послу.

Тужилаштво за организовани криминал је саопштило да је обуставило истрагу против Богољуба Карића, Видомира Парежанина, Панте Урошевића, Мише Кузмановића и Смиље Младеновић, због злоупотребе положаја одговорног лица. Истрага је вођена због сумње да је од априла 1994. до фебруара 1997. године, током оснивања Предузећа за мобилне телекомуникације „Србија БК ПТТ д. о. о – Мобтел” и уношења оснивачког капитала, тада окривљеном Богољубу Карићу и предузећу „БК трејд”, суоснивачу „Мобтела”, прибављена противправна имовинска корист од 21.980.551,98 америчких долара, на име разлике између стварне и лажно приказане вредности унете опреме.

Коначним вештачењем је утврђено да су приликом набавке и испоручивања опреме потребне за изградњу система и рад овог предузећа постојали оправдани трошкови транспорта опреме из Шведске и Русије, царина, осигурање. Они нису били приказани приликом фактурисања. Из тога је закључено да није прибављена никаква противправна имовинска корист.

Обустављена је и истрага због сумње да је од августа 1999. до октобра 2000. године, Богољубу Карићу, Сретену Карићу, Зорану Карићу, Драгомиру Карићу и Оливери Недељковић злоупотребом новчаних средстава „Мобтела”, која су се налазила на рачуну отвореном код Астра банке, прибављена противправна имовинска корист већа од 1.500.000 динара, као и да је истовремено једном броју предузећа са Кипра омогућено добијање девизних кредита без гаранција.

Тужилаштво за организовани криминал навело је да се током истраге није могло доћи до документације на основу које би се утврдиле чињенице и потврдиле сумње да је извршено кривично дело. У периоду поступка ликвидације над Астра банком у просторијама запечаћеним од суда у којима се налазила документација, избио је пожар. Тада је изгорео део документације важан за поступак. Поред тога, кипарски надлежни органи никада, и поред више захтева нису доставили документацију коју је српски суд тражио. Она је била неопходна за утврђивање чињеница кључних за овај поступак, тврди тужилаштво.

Почетком године је, подсетимо, пред београдским Вишим судом застарео поступак којим се Карић теретио да је са рачуна „Мобтела” пребацио више од 60 милиона евра на предузећа „БК групе” и приватне рачуне. Поступак је обустављен и према окривљенима Калману Цинклеру и Љиљани Карић.

Поступак је застарео због протека 10 година од покретања кривичног гоњења, односно прошло је двоструко време од запрећене казне од пет година затвора за кривично дело које се Карићу, Цинклеру и Љиљани Карић стављало на терет. Ова оптужница била је подигнута 17. септембра 2010. године. Тужба је прецизирана 2013. године, када је изменама закона кривично дело злоупотребе службеног положаја промењено у злоупотребу положаја одговорног лица.

Богољуб Карић је пре покретања кривичног поступка био власник БК телевизије, као и банке „Браћа Карић”, „Астра симит” и других компанија.

Кубуровић: Одлуку тужилаштва сви морају да поштују

Поводом обустављања истраге против Богољуба Карића, Нела Кубуровић, министарка правде је изјавила да је тужилаштво самосталан орган и да ту одлуку сви морају да поштују.

„Од мене као министра правде свакако не можете да очекујете да коментаришем било коју судску или тужилачку одлуку”, рекла је Кубуровић новинарима у Савезу слепих Србије, пренео је Танјуг.

Она није желела да открије о чему је разговарала са председником владе у вези с тим предметом, оценивши да није примерено „да препричава шта се дешава у влади и како теку разговори”.

Данијела ВУКОСАВЉЕВИЋ, Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*