Karić dolazi, država mu vraća „ferari 599” i „fijat 500”

Sud izdao naredbu za ukidanje poternice. – Od članova porodice Karić zaplenjena su samo dva automobila, dok postupak za privremeno oduzimanje više stanova, nekretnina, zemljišta i udela – nije dobio epilog na sudu

0

Bogoljub Karić će kao potpuno slobodan čovek u Srbiji prisustvovati venčanju ćerke u subotu. Policiji je juče, saznajemo, stigla naredba suda za ukidanje poternice, te za ovog biznismena više nema prepreke da dođe u domovinu. Posle obustavljanja istrage protiv njega, Specijalni sud je juče ukinuo rešenje o pritvoru i naložio da se ukine poternica, koja je za njim raspisana pre 11 godina.

Međunarodna Interpolova poternica, podsetimo, bila je ukinuta protiv Karića još pre dve godine. Njegovi advokati su se, kako smo ranije pisali, 2014. žalili komisiji koja ispituje opravdanost poternica u centrali Interpola u Lionu. Tada je iz ove međunarodne policije preporučeno svim njenim članicama da poternica bude nevidljiva na sistemu, odnosno da se po njoj ne postupa. Zbog toga je Karić mogao da putuje svugde osim da dođe u Srbiju, gde je na snazi do juče bila nacionalna poternica.

Posle odustajanja od krivičnog gonjenja i hapšenja, Kariću bi trebalo da budu vraćena i dva automobila „ferari 599” i „fijat 500”. Ova vozila su mu privremeno zaplenjena na osnovu naredbe Višeg javnog tužilaštva 2010. godine. Ništa više od Bogoljuba Karića, ali i ostalih članova porodice Karić, država nije oduzela.

Kako je za „Politiku” potvrđeno u Ministarstvu pravde, od članova porodice Karić zaplenjena su samo dva automobila, dok postupak za privremeno oduzimanje više stanova, nekretnina, zemljišta i udela – nije dobio epilog na sudu.

Vozila se, kako je precizirano, čuvaju u magacinu Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom i nisu davana nikome na korišćenje.

„Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom još nije dostavljeno rešenje o vraćanju automobila od nadležnih državnih organa, ali čim bude, vozila će biti vraćena”, navode u Ministarstvu pravde.

U ovom ministarstvu podsećaju da sud izdaje naredbu za privremeno ili trajno oduzimanje imovine za koju se sumnja da je stečena krivičnim delom, pa isto tako daje naredbu odnosno rešenje za vraćanje te imovine, ukoliko se postupak obustavi ili optuženi dokaže da nije kriv.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je, podsetimo, prekjuče donelo naredbu da se obustavi istraga protiv Karića zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica. Nakon toga je sudija za prethodni postupak ukinuo rešenje o pritvoru i naredio povlačenje poternice.

Da li će Bogoljub Karić posle svega tužiti državu, njegov branilac Milorad Panjević za „Politiku” nije odgovorio. Podsetimo, državu su obično tužili i tuže oni koji su bili u zatvorskom pritvoru. Karić nije ni dan proveo u pritvoru, budući da je po pokretanju istrage i raspisivanju poternice utočište našao u Rusiji. Eventualno, ovaj biznismen bi mogao da traži odštetu od države u slučaju da je vođenje krivičnog postupka naštetilo na neki način njegovom poslu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je obustavilo istragu protiv Bogoljuba Karića, Vidomira Parežanina, Pante Uroševića, Miše Kuzmanovića i Smilje Mladenović, zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica. Istraga je vođena zbog sumnje da je od aprila 1994. do februara 1997. godine, tokom osnivanja Preduzeća za mobilne telekomunikacije „Srbija BK PTT d. o. o – Mobtel” i unošenja osnivačkog kapitala, tada okrivljenom Bogoljubu Kariću i preduzeću „BK trejd”, suosnivaču „Mobtela”, pribavljena protivpravna imovinska korist od 21.980.551,98 američkih dolara, na ime razlike između stvarne i lažno prikazane vrednosti unete opreme.

Konačnim veštačenjem je utvrđeno da su prilikom nabavke i isporučivanja opreme potrebne za izgradnju sistema i rad ovog preduzeća postojali opravdani troškovi transporta opreme iz Švedske i Rusije, carina, osiguranje. Oni nisu bili prikazani prilikom fakturisanja. Iz toga je zaključeno da nije pribavljena nikakva protivpravna imovinska korist.

Obustavljena je i istraga zbog sumnje da je od avgusta 1999. do oktobra 2000. godine, Bogoljubu Kariću, Sretenu Kariću, Zoranu Kariću, Dragomiru Kariću i Oliveri Nedeljković zloupotrebom novčanih sredstava „Mobtela”, koja su se nalazila na računu otvorenom kod Astra banke, pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 1.500.000 dinara, kao i da je istovremeno jednom broju preduzeća sa Kipra omogućeno dobijanje deviznih kredita bez garancija.

Tužilaštvo za organizovani kriminal navelo je da se tokom istrage nije moglo doći do dokumentacije na osnovu koje bi se utvrdile činjenice i potvrdile sumnje da je izvršeno krivično delo. U periodu postupka likvidacije nad Astra bankom u prostorijama zapečaćenim od suda u kojima se nalazila dokumentacija, izbio je požar. Tada je izgoreo deo dokumentacije važan za postupak. Pored toga, kiparski nadležni organi nikada, i pored više zahteva nisu dostavili dokumentaciju koju je srpski sud tražio. Ona je bila neophodna za utvrđivanje činjenica ključnih za ovaj postupak, tvrdi tužilaštvo.

Početkom godine je, podsetimo, pred beogradskim Višim sudom zastareo postupak kojim se Karić teretio da je sa računa „Mobtela” prebacio više od 60 miliona evra na preduzeća „BK grupe” i privatne račune. Postupak je obustavljen i prema okrivljenima Kalmanu Cinkleru i Ljiljani Karić.

Postupak je zastareo zbog proteka 10 godina od pokretanja krivičnog gonjenja, odnosno prošlo je dvostruko vreme od zaprećene kazne od pet godina zatvora za krivično delo koje se Kariću, Cinkleru i Ljiljani Karić stavljalo na teret. Ova optužnica bila je podignuta 17. septembra 2010. godine. Tužba je precizirana 2013. godine, kada je izmenama zakona krivično delo zloupotrebe službenog položaja promenjeno u zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Bogoljub Karić je pre pokretanja krivičnog postupka bio vlasnik BK televizije, kao i banke „Braća Karić”, „Astra simit” i drugih kompanija.

Kuburović: Odluku tužilaštva svi moraju da poštuju

Povodom obustavljanja istrage protiv Bogoljuba Karića, Nela Kuburović, ministarka pravde je izjavila da je tužilaštvo samostalan organ i da tu odluku svi moraju da poštuju.

„Od mene kao ministra pravde svakako ne možete da očekujete da komentarišem bilo koju sudsku ili tužilačku odluku”, rekla je Kuburović novinarima u Savezu slepih Srbije, preneo je Tanjug.

Ona nije želela da otkrije o čemu je razgovarala sa predsednikom vlade u vezi s tim predmetom, ocenivši da nije primereno „da prepričava šta se dešava u vladi i kako teku razgovori”.

Danijela VUKOSAVLJEVIĆ, Politika

POSTAVI ODGOVOR

*