Karter Sjedinjene Države nazvao najmilitantnijom zemljom na svetu

0

AMERIČKI Stejt departman pozvao je sve zemlje da slede primer Malte i ne dozvoljavaju da kroz njihov vazdušni protosr elete ruski avioni prema Venecueli.

Američka diplomatija je ovako nastupila preko svog zvaničnog predstavnika Morgana Ortagusa.

Portparolka ruske diplomatije, Marija Zaharova, prethod no je priznala da je Moskva od malte zvanično zatražila „prelet dva aviona sa putnicima i teretom“. Navela je i da je to trebalo da bude let za Venecuelu, ali da je malta to odbila, ne objašnjavajući zašto.

Zaharova je pritom otkrila da će Moskva to odbijanje „uračunati u svoje odnose sa Maltom“.

Međutim, poziv i drugim zemljama da slede primer Malte – značiće novo zaoštravanje u rusko-američkim odnosima. A sam poziv se pojavio samo nekoliko sati nakon što je Džimi Karter, 39-ti predsednik SAD, svoju zemlju nazvao „najmilitantnijom na svetu“.

Učinio je to za vreme nastupa u baptističkoj školi u svom rodnom gradu Plejnsu, u Džordžiji, i izneo sopstvenu procenu da je do toga došlo zbog „nametanja američkih principa drugim zemljama“.

Karter je pritom otkrio i deo svog razgovora sa aktuelnim šefom države, Donaldom Trampom, koji mu je poverio da ga zabrinjava rast kineske ekonomije koja „pretiče Ameriku“.

Povodom Kine je posebno naglasio, obraćajući se svojim slušaocima-baptistima:

„Znate li koliko je Kina puta ratovala od 1979-te do danas? Te godine je još ratovala sa Vijetnamom, a otada – ni jednom! A mi svo to vreme stalno ratujemo. Znate li da je Kina izgradila 29.000 kilometara brzih železničkih pruga, a mi smo za ratove i manje vojne operacije potrošili tri triliona dolara. Zato je Kina ispred nas“.

Karter, evo, ukazuje na tri triliona dolara, a američki Braunov univerzitet tvrdi da su SAD na ratove u Iraku, Siriji, Avganistanu i operacije u Pakistanu i još nekim zemljama potrošile 5,9 triliona dolara.

Karter je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

On je pre nekoliko godina upozorio da SAD više nisu demokratska zemlja jer su se „pretvorile u tipičnu oligarhiju“.

POSTAVI ODGOVOR

*