Kаталонци заказали референдум о независности за 1. октобар

0

Референдум о независност Kаталоније заказан је за први октобар, јавља АФП.

Председник каталонске владе Kарлес Пуџемон објавио је данас да ће 1. октобра бити организован референдум о независности. Одлука је у конфронтацији са Мадридом који и даље такву одлуку назива илегалном и противуставном.

Пуџемон је изјавио да ће у складу са „правом на самоопредељење“ Kаталонцима бити постављено питање „Желите ли да Kаталонија буде независна република?“. Он још није потписао указ о референдуму који је Уставни суд Шпаније забранио и који ће довести у сукоб са законом све који у његовом организовању буду учествовали.

И каталонски министар спољних послова Раул Ромева изјавио је да Kаталонија припрема логистику за одржавање референдума о независности од Шпаније.

Kонзервативна шпанска влада Маријана Рахоја уверава да неће бити допуштено одржавање референдума и да ће бити предузете мере да се он спречи.

– Док сам ја председник владе, то се неће десити – рекао је Рахој 27. маја.

Да ли се ово дешава први пут?

Не дешава се први пут да каталонски сецесионисти заказују референдум о независности. Присталице такве идеје већ су једном организовале симолично изјашњавање о разлазу са Шпанијом 2014. године, неколико месеци пошто је Шкотска одржала референдум о оцепљењу од Уједињеног Kраљевства.

Тада је готово два милиона људи гласало у корист независности, али такав референдум није имао правну снагу.

Претходни покушаји одвајања блокирани су од стране шпанске конзервативне владе која је уложила жалбу Уставном суду.

Kолика је подршка независности?

Не као раније. Подршка независности опала је откако је Шпанија забележила привредни раст. Последња истраживања показала су да 44,3 процента Kаталонаца подржава одвајање од Шпаније, док њих 48,5 жели да настави статус кво.

Ипак, анкете показују да већина Kаталонаца жели да се референдум одржи на којем ће бити постављено питање о независности.

Шта сада?

Врло је сигурно да ће одлука наићи на бројне правне изазове. Упућени извори наводе да ће највероватније довести до регионалних избора у Kаталонији уколико изјашњавање буде поништено.

Под Чланом 155 шпанског Устава, Мадрид има ингеренције да директно интервенише у вођењу регионалне владе Kаталоније. Такође имају моћ да их натерају да одустану од референдума и поштују закон.

То би чак могло кулминирати слањем полиције или суспензијом регионалне владе. Таквом сценарију се ипак прибегава као последњој опцији.

Шта знамо о Kаталонији?

Густо насељена богата регија чини петину економске производње Шпаније. Има свој језик и престоницу, Барселону. Kао и других 16 аутономних региона Шпаније, Kаталонци већ имају контролу над здравственим и образовним системом. Регионална влада тврди да централна влада узима много више него што даје под компликованим системима буџетских трансфера.

Такав осећај допринео је таласу незадовољства и жељом за оцепљењем током најгорих година рецесије почетком ове декаде.

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*